Mond upozorava da Francuskoj posle izbora "preti politička paraliza” 1

Francuskoj preti politička paraliza, upozorava dnevnik L Mond, nakon drugog kruga parlamentarnih izbora na kojima je stranka predsednika Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

 

Desničarski dnevnik Le Figaro smatra da su rezultati stvorili bauk „mrtvorođenog novog mandata“, a naslovna strana levičarskog Liberasiona poručuje da rezultati predstavljaju „pad“ Makronovog načina upravljanja.

Prema preliminarnim rezultatima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Makronova koalicija “Zajedno” osvojila je 38 odsto glasova, 245 od 577 poslaničkih mesta. Za apsolutnu većinu u francuskom parlamentu potrebno je 289 mandata.

Drugoplasirana je koalicija levičarskih i ekoloških partija Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) na čelu sa socijalistom Žan-Lik Melanšonom sa 31 odsto glasova i 131 mandat.

Sa 17 odsto osvojenih glasova ekstremno desno Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen postiglo je mnogo bolji rezultat od očekivanog, osvojivši 89 mandata i treća je politička snaga u budućem parlamentu Francuske.

Četvrti su Republikanci sa 7,10 odsto glasova, odnosno 64 mandatom. Drugi krug izbora u nedelju je ponovo obeležila za Francusku neobično mala izlaznost. Tek oko polovine od nešto više od 48 miliona birača je glasalo.

Kako izveštava Frans 24 izborni rezultat je ozbiljno ukaljao Makronovu pobedu na predsedničkim izborima u aprilu kada je pobedio kandidatkinju krajnje desnice Marin le Pen i postao prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi mandat u više od dve decenije.

“Ovo je prekretnica za njegovu sliku nepobedivosti“, rekao je Bruno Kautres, istraživač Centra za politička istraživanja nauke Po. Dominik Ruso, profesor ustavnog prava, aludirajući na nadimak koji ismejava navodnu želju predsednika Makrona za vlašću, izjavio je: “On više nije Jupiter”. “Za gospodina Makrona će ovih pet godina biti sve o pregovorima i parlamentarnom kompromisu“, rekao je Ruso za AFP.
Pred Makronom je sada više složenih mogućnosti. Većina posmatrača i medija smatra da će pokušati da formira koalicioni savez sa desničarskim Republikancima. Matematički dve grupacije bi tako došle do većine, ali ona ne bi bila stabilna.

Predsednik Republikanaca Kristijan Džejkob je jasno stavio do znanja da neće biti lakog partnerstva, rekavši da njegova stranka namerava da „ostane u opoziciji“. Drugi veruju da će njegova stranka vladati i donositi zakone na osnovu ad hok sporazuma, dok neki smatraju da je rešenje u novim izborima. To rešenje smatra se najmanje verovatnim.

Makron se nije obraćao u izbornoj noći, ali je to učinila premijerka Elizabet Born. Ona je najavila da će njena vlada već danas početi da radi na tome da obezbedi većinu u parlamentu i stabilnost francuske ekonomije.

„Imam poverenje u sve nas i u naš osećaj odgovornosti. Želimo da nastavimo da vas štitimo i osiguravamo vašu bezbednost“, navela je Borne, prenosi Rojters.

Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu nakon što je koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu posle drugog kruga parlamentarnih izbora, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar. „Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred“, navela je Gregoar, prenosi Rojters.

Sudeći po izjavama u izbornoj noći Žan Lik Melanšona i Marin le Pen, saradnja sa njihovim grupacijama nije moguća. Žan-Lik Melanšona pozdravio je „totalno razbijanje predsedničke stranke“.

„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou“, naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

Marin le Pen takođe ne pada na pamet saradnja sa Makronom. U izbornoj noći je izrazila zadovoljstvo istorijskim uspehom svoje stranke. Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj „da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti“ i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Pred Francuskom su sigurno nedelje pregovora o tome kako doći do parlamentarne većine. AFP podseća da je Makron najavio niz reformi za šta mu je neophodna stabilna većina.

Francuski predsednik je obećao da će se uhvatiti u koštac sa krizom troškova života, predložio je reformu socijalnih davanja, smanjenje poreza i postepeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina.

Reforma penzionog sistema koju Republikanci načelno podržavaju, biće posebno teška u zemlji u kojoj je socijalna svest izuzetno razvijena, a štrajkovi deo folklora.

Poražene ministarke
U još jednom udaru za Makrona, neki od ključnih ministara izgubili su izbore i prema dogovoru i političkoj praksi moraće da napuste vladu. Među njima su ministarka zdravlja Brižit Burginjon, ministarka pomorstva Žistin Benin i ministarka za životnu sredinu Ameli de Monšalin. Sve tri su bile važni delovi Makronove administracije poslednjih godina.

Le Pen se povlači sa čela stranke
U izjavi za BFM TV, predsednica Nacionalnog okupljanja Marin le Pen najavila da će se povući sa čela stranke. Najavila je da će se posvetiti vođenju poslaničke grupe u novom sazivu francuskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.