Fransoa Rifan, nova zvezda francuske politike 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Fransoa Rifan je na neki način nalik na Tintina. Ovaj stripski junak kojeg je osmislio Erže je novinar-avanturista. Rifan (43) sebe opisuje kao „novinara-političara“ – samoproklamovanog „ispravljača“ nepravdi, večitog dečaka, novinara koji pravi vesti.

Kako piše Politiko, Rifan, kao urednik levičarskih novina, pisac i nagrađivani filmski režiser, je nekonvecionalan član francuskog parlamenta i – ako je verovati glasinama – potencijalni takmac koji bi mogao da nasledi Emanuela Makrona 2022. Rifanova otvorena ličnost, okrenuta protiv establišmenta i aktuelnog šefa države, obezbedila mu je brojne i entuzijastične pratioce na društvenim mrežama – njegov Jutjub kanal ima više od 75.000 pratilaca – u vreme dok se Makron bori da stavi tačku na proteste pokreta Žutih prsluka. Ali, sve veća popularnost ovog novinara i njegovo sveprisustvo u medijima je izazvalo i razdraženost kod kolega levičarskih političara, koji smatraju da on predstavlja pretnju po sve nepopularnijeg lidera levice Žan-Lik Melanšona. U svakom slučaju, postalo je jasno da se i Rifanove pristalice i oni koji ga ne vole slažu u jednome – da ga je nemoguće ignorisati.

Izgleda da Rifan nema nameru da odustane – i nema nameru da odustane od Makrona. Dva nova projekta – autobiografska knjiga i dokumentarac o Žutim prslucima – su osmišljena tako da „zabetoniraju“ njegovu poziciju kao dežurnog kritičara predsednika i lidera obespravljenih.

Knjiga „Ova zemlja o kojoj ništa ne znate“, objavljena prošle nedelje, otkriva zanimljivu činjenicu: Rifan je početkom devedesetih išao u istu katoličku školu u Amjenu, na severu Francuske, koju je pohađao i Makron. U ovoj autobiografiji on ističe kontraste praveći paralelu između svoje karijere levičarskog novinara i Makronovog uspona do moćnog predsedničkog mesta.

Rifan osporava Makronovu tvrdnju da je pre 40. godine na vrhunac moći dospeo sam i bez pomoći stranačke mašinerije, nazivajući ga „otelovljenjem iskvarenog sistema i oronule demokratije“. Iako u Rifanovoj knjizi često ima preterivanja, ona ipak predstavlja strastven, poetični prikaz dve verzije Francuske: samozadovoljnu i uspešnu nasuprot zanemarenoj i podvrgnutoj patnjama. Knjiga obuhvata mnoga svedočenja o borbi koju vode marginalizovani, bolesni i nezaposleni koje je upoznao po francuskim periferijama.

U jednom televizijskom intervjuu, Rifan je svoju ulogu u životu Francuske opisao kao „duhovnu“. „To možda zvuči pretenciozno. Ali time hoću da kažem da ne želim samo da menjam stvari. Želim da se borim protiv rezignacije, ravnodušnosti i obeshrabrenosti“. NJegov prvi film „Hvala gazda!“ bio je dokumentarac-komedija o najbogatijem čoveku Francuske Bernaru Arnou i doneo mu je nagradu Cezar, poznatu kao „francuski Oskar“, i titulu „francuskog Majkla Mura“. Dokumentarac o Žutim prslucima, pod nazivom „Dajte mi sunca“, će u Francuskoj biti objavljen narednog meseca.

Od 2017, Rifan je poznat kao ekscentrični član Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta. On sedi sa članovima levičarske stranke Žan-Lik Melanšona Nepokorena Francuska, ali sebe naziva „slobodnim elektronom“. Rifan, koji odbija da stavi kravatu i često se članovima parlamenta obraća dok mu majica visi ispasana iz pantalona, ističe se među kolegama. On je obično neobrijan i govori kolokvijalnim francuskim. Otkriva sadržaj razgovora u vladi koji bi trebalo da budu tajni. Odbija da prima punu platu kao član parlamenta – koja iznosi 86.880 evra – i tvrdi da mu se isplaćuje samo minimalna zarada koja u Francuskoj iznosi 18.254 evra godišnje.

Neke kolege ga, javno i potajno, optužuju da je „pozer“ i tvrde da on lako može sebi da priušti smanjenu platu zahvaljujući novcu koji je dobio od svog prvog filma, kao i od knjige i drugih projekata. Ali, i pored svih kritika i tvrdnji nekih kolega da je ranije obećavao da nikada neće biti političar, sve su brojnije spekulacije da će se on kandidovati za predsednika, što je možda i nagovešteno u nekim insertima iz najnovijeg dokumentarca, u kojem Rifan, putujući po Francuskoj i intervjuišući pripadnike Žutih prsluka, u nekoliko navrata pita ljude: „šta biste tražili od mene kada bih bio predsednik?“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Fransoa Rifan, nova zvezda francuske politike”

  1. G.Rifan deluje kao proizvod-projekat, na sličan način na koji je proizveden i Makron. Pritom je bitno malo odskočiti od uobičajenih klišea, stereotipa, ponuditi narodu neku novinu, bolju ambalažu, važno je samo da se nešto dešava. Kako ono rekoše u Marfijevim zakonima, tajna uspeha u životu je u iskrenosti, ako naučite da je odglumite, uspećete! Tako i g.Rifan glumi humanog levičara okrenutog „malom čoveku“, spontan, nekonvencionalan, branilac obespravljenih, empatičan, a suštinski cilj je da taj „mali čovek“ francuski glasač, nikako ne ode ka Žutim prslucima ili među „zle nacionaliste, populiste, rasiste, ksenofobe…“, protivnike „otvorene i tolerantne“ Francuske. Verovatno je u „Laboratoriji“ za štancovanje „novih lica u politici“ procenjeno da bi ovakav profil „kozera i pozera“ mogao da nahvata jedan deo biračkog tela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.