G7 i EU osudili pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje 1Gasovod Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS.webp

Ministri spoljnih poslova članica Grupe sedam najbogatijih zapadnih demokratija (G7) i šef evropske diplomatije Žozep Borelj osudili su danas pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje i kao sredstvo geopolitičke prinude, ocenivši da Moskva zbog toga nije pouzdan snabdevač energijom.

Šefovi diplomatija SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Kanade i EU naveli su u zajedničkom saopštenju da će blisko sarađivati kako bi ublažili uticaj poremećaja u snabdevanju na privrede i građane širom sveta i u njihovim zemljama, posebno u cilju zaštite ranjivih grupa.

„Radimo na tome da osiguramo da Rusija ne iskoristi poziciju proizvođača energije da profitira od agresije (na Ukrajinu) na štetu ranjivih zemalja. Nastavićemo sa našim nedavnim potezima kako bismo obezbedili snabdevanje energijom, stabilizovali tržišta i ublažili rast cena energije izazvan akcijama Rusije i vanrednim tržišnim uslovima“, naveli su.

To uključuje napore radi smanjenja tražnje za ruskom energijom i podršku dobrovoljnim kolektivnim akcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA), navode ministri u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

„Nastavljamo da istražujemo dodatne mere kako bismo sprečili Rusiju da profitira od svog agresorskog rata i smanjili sposobnost Rusije da vodi rat. Ostajemo posvećeni razmatranju niza pristupa, uključujući opcije za sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju transport ruske sirove nafte i naftnih derivata na globalnom nivou, osim ako se nafta ne kupuje po ceni ili ispod cene o kojoj se postigne dogovor u konsultaciji sa međunarodnim partnerima“, navode članice G7 i EU.

Šefovi diplomatija dodaju da će članice G7 i EU dodatno smanjiti oslanjanje na civilne nuklearne proizvode iz Rusije i na robu povezanu sa njima i da će pomoći zemljama koje žele da diverzifikuju svoje snabdevanje.

„Ostajemo nepokolebljivi u solidarnosti sa Ukrajinom i potvrđujemo nedvosmislenu posvećenost podršci vladi i narodu Ukrajine u njihovoj hrabroj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i u njihovoj borbi za mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost“, dodaje se.

Zvaničnici G7 i EU su ponovili da snažno osuđuju „ruski brutalni, ničim izazvan, neopravdan i ilegalan agresorski rat protiv Ukrajine“ i da neće priznati „kontinuirane pokušaje Rusije da silom promeni granice“.

„Ovo predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava, pre svega ozbiljno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, i ozbiljno podriva međunarodni sistem zasnovan na pravilima. Ponavljamo naš zahtev da Rusija okonča ovaj rat, da odmah i bezuslovno prekine sva neprijateljstva i da povuče svoje trupe i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.