Gardijan: Srbija za bogate Ruse postala "kapija" za ulazak u Evropu 1Foto: sajt aerodroma Nikola Tesla

Bogati Rusi koriste Srbiju da na „mala vrata“ „pobegnu“ u Evropu, zaobilazeći zabranu letova Evropske unije u i iz Rusije, piše Gardijan.

Kako se navodi, Er Srbija koja je većinski u državnom vlasništvu udvostručila je broj direktnih letova iz Moskve u Beograd na 15 nedeljno da bi odgovorila na potražnju koja brzo raste, pošto je EU zabranila ruskim avionima i aviokompanijama ulazak u svoj vazdušni prostor nakon invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu. Rusija je odgovorila zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski list podseća da Srbija nije članica EU i da je odbila da uvede sankcije Rusiji, ali njeni avioni mogu da ulaze u vazdušni prostor EU. Tako je ova zemlja na Balkanu postala „jedini preostali evropski vazdušni koridor koji je otvoren prema Rusiji“, saopštila je kompanija za analitiku putovanja Forward Keys, preneo je Gardijan.

Kapaciteti sedenja na letovima između Rusije i Srbije su uvećani za 50 odsto u prvoj nedelji marta u odnosu na nedelju pre nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, navela je kompanija i dodala da je planirano dodatno povećanje kapaciteta predstojećih nedelja.

„Ono što je najupečatljivije jeste to koliko je Srbija brzo postala kapija za putovanje između Rusije i Evrope“, rekao je Olivije Ponti, potpredsednik Forward Keys-a.

Rusi koji dolaze u Srbiju nastavljaju put ka Evropi, a glavne dalje destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija. Rusi takođe putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, Sloveniju, Austriju, Nemačku i Španiju, piše Gardijan.

U trenutku pisanja ovog teksta, dodaje list, ostalo je samo jedno mesto u biznis-klasi na sutrašnjem letu od Moskve do Beograda po ceni od gotovo 700 evra dok mesta u ekonomskoj klasi nije bilo.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.