Gej seks više nije krivično delo u Indiji 1Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

U istorijskoj presudi, Vrhovni sud Indije presudio je da seks između istih polova više nije krivično delo u toj zemlji, javlja BBC.

Presuda je ukinula prošlu iz 2013. godine koja je samo potvrdila zakon iz doba kolonijalnog porekla, poznat kao deo 377, u kom se seks između istih polova kategorizuje kao „neprirodan prekršaj“.

To je jedan od najstarijih zakona na svetu koji kriminalizuju gej seks, a Indija je bila nevoljna da je prevaziđe, piše BBC.

„Kriminalizovanje telesnog odnosa je iracionalno, proizvoljno i očigledno neustavno“, rekao je šef pravde Dipak Misra dok je čitao presudu.

Drugi sudija, Indu Malhotra, rekla je da veruje da „istorija duguje izvinjenje“ LGBT ljudima zbog njihove opstrukcije.

Kako prenosi BBC, Vrhovni sud Indije 2016. godine odlučio je da preispita odluku o gej seksu kao kriminalnoj radnji nakon što su podnosioci predstavki podneli peticiju za razmatranje ranijeg sudskog naloga koji se smatra „neuspehom pravde“.

Iako je javno mnjenje u najvećim gradovima Indije bilo u korist ukidanja zakona, ostaje snažna opozicija među verskim grupama i u konzervativnim ruralnim zajednicama, ali ova presuda od najvišeg suda te države je sada poslednja reč u vezi s tim, koja se više ne može osporiti. Ta odluka, predstavlja ogromnu pobedu indijske LGBT zajednice.

Šta je to poglavlje 377?

To je zakon star 157 godina koji kriminalizuje određene seksualne radnje kao „neprirodne prekršaje“ koji se kažnjavaju desetogodišnjom zatvorskim kaznom, piše BBC.
Taj zakon kaže da je svaki seksulani odnos suprotan prirodnom poretku kriminalna radnja, iako je zahvatio i kriminalizaciju analnog i oralnog seksa, on je u velikoj meri uticao na odnose istog pola.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.