Generalna skupština UN izglasala rezoluciju kojom traži povlačenje Rusije iz Ukrajine "smesta" 1Foto: Beta/AP/John Minchillo

Generalna skupština UN je večeras, uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, rezolucijom zatražila povlačenje ruskih trupa „smesta“, pozivajući na „pravedan i trajan“ mir.

Rezolucija je dobila 141 glas „Za“, sedam „Protiv“ (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Kreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

Ukrajina i njeni saveznici su se nadali da će rezolucija večeras dobiti bar 143 glasa, kao u oktobru 2022. godine, kada je doneta rezolucija kojom je osuđena ruska aneksija istoka Ukrajine.

Kao i prethodne rezlucije koje su svi neobavezujuće, i večeras doneta potvrđuje „posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i „zahteva da Rusija smesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine“.

„Za godinu dana ne bi trebalo da se sastanemo da bismo obeležili drugu godišnjicu ovog besmislenog agresorskog rata“, rekao je pre glasanja japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, nadajući se „samitu za mir“ 2024. godine.

Ali „Rusija ne pokazuje želju za mirom… Ona ne poznaje mir osim tišine mrtvih i ruševina“, upozorila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona (Catherine Colonna) drugog dana debata u Generalnoj skupštini na kojoj je bila predložena rezolucija usvojena večeras.

„Rusija pokušava da ubedi neke od vas da će njeni pokušaji da poremeto svetski poredak i nametne poredak zasnovan na sili, ići u njihovu korist. To je iluzija“, dodala je ona i pozvala da se glasa za rezoluciju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u sredu da nikada „u novijoj istoriji granica između dobra i zla nije bila tako jasna“.

„Jedna zemlja jednostavno želi da preživi. Druga želi da ubija i uništava“, rekao je Kuleba pozivajući na solidarnost međunarodne zajednice.

Kina koja je, kao i Indija, uglavnom bila uzdržana u glasanjima UN o Ukrajini, a i večeras je bilo tako, obećala je da će ove nedelje objaviti „političko rešenje“ rata u Ukrajini, čije je elemente predstavila Kijevu i Moskvi.

„Ratovi nemaju pobednika“, rekao je danas zamenik ambasadora Kine u UN, Dai Bing. „Godinu dana od početka ukrajinske krize, činjenice dokazuju da slanje oružja neće doneti mir“, ocenio je on i pozvao Kijev i Moskvu „da nastave dijalog što je pre moguće“.

Analitičar Ričard Gauen (Richard Gowan) iz Međunarodne krizne grupe je rekao da te rezolucije imaju pre svega simbolički značaj, a večeras doneta rezolucija će naglasiti dosadašnju izolaciju Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.