Generalna skupština UN glasaće o tekstu o povlačenju Rusije iz Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Generalna skupština UN će danas glasati o rezoluciji kojom se ponovo poziva na „neposredno povlačenje“ ruskih snaga, dok se Ukrajina i njeni saveznici nadaju da će prikupiti ogromnu većinu glasova.

„Za godinu dana ne bi trebalo da se sastajemo da bismo obeležili drugu godišnjicu ovog besmislenog agresorskog rata“, rekao je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, nadajući se umesto toga „samitu za mir“ 2024. godine.

Ali „Rusija ne pokazuje želju za mirom… Ona ne poznaje mir osim tišine mrtvih i ruševina“, upozorila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona (Catherine Colonna) na tribini UN-a, drugog dana debata u Generalnoj skupštino.

„Rusija pokušava da ubedi neke od vas da će njeni pokušaji da poremeto svetski poredak i nametne poredak zasnovan na sili ići u njihovu korist. To je iluzija“, dodala je ona pozivajući na glasanje za rezoluciju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u sredu da nikada „u novijoj istoriji granica između dobra i zla nije bila tako jasna“.

„Jedna zemlja jednostavno želi da preživi. Druga želi da ubija i uništava“, rekao je Kuleba pozivajući na solidarnost međunarodne zajednice.

Kina koja je, kao i Indija, uglavnom bila uzdržana u glasanjima UN o Ukrajini, obećala je da će ove nedelje objaviti „političko rešenje“ rata u Ukrajini, čije je elemente predstavila Kijevu i Moskvi.

„Ratovi nemaju pobednika“, rekao je danas zamenik ambasadora Kine u UN, Dai Bing. „Godinu dana od početka ukrajinske krize, činjenice dokazuju da slanje oružja neće doneti mir“, ocenio je on i pozvao Kijev i Moskvu „da nastave dijalog što je pre moguće“.

Ukrajina i njeni saveznici se nadaju da će tekst dobiti najmanje onoliko glasova koliko u oktobru 2022. godine, kada su 143 zemlje glasale za rezoluciju kojom se osuđuje ruska aneksija nekoliko ukrajinskih teritorija.

Međutim, ta rezolucija je pre svega simbolična, rekao je analitičar Ričard Gauen (Richard Gowan) iz Međunarodne krizne grupe. Dodao je da će nova rezolucija biti zaslužna za naglašavanje izolacije Moskve.

Kao i prethodni tekstovi, koji su svi neobavezujući, i taj novi predlog rezolucije potvrđuje „posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine, zahteva da Rusija odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar međunarodno priznate granice zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.