Globalni pad stepena slobode štampe 1Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Porast autoritarnosti i „neliberalizma“ podstiču globalni pad slobode štampe, a antidemokratski režimi sve više osećaju da mogu nekažnjeno da „stavljaju metu na čelo“ medijima, ocenjeno je u danas objavljenoj analizi Međunarodnog instituta za štampu (IPI), uoči 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Brutalni obračuni sa medijima otvoreno traju širom sveta, od Mjanmara do Hong Konga i Belorusije, ocenjuje IPI, i upozorava da „nijedan region nije imun“. „Čak i unutar Evropske unije, Mađarska je ‘demontirala’ slobodu medija, a svoj model izvozi susedima“, ističe IPI.

U izveštaju je ukazano da je pandemija korona virusa pomogla negativnom trendu, kada je reč o slobodi štampe. Program IPI za praćenje slobode štampe tokom pandemije ( COVID-19 Press Freedom Tracker) zabeležio je 635 kršenja slobode štampe širom sveta.

„Vlasti su blokirale pristup informacijama, hapsile novinare zbog izveštavanja o virusu i usvajale opsežne zakone o ‘lažnim vestima’ koji se mogu koristiti za ućutkivanje kritičkih glasova“, upozorava IPI u analizi.

Međunarodni institut za štampu zabeležio je 49 ubistava novinara od prošlog maja, a Avganistan je bio „najsmrtonosnija država“ za predstavnike medija, sa devet izgubljenih života.

„Čak i najdrskija ubistva, poput onog Džamala Kašogija, po pravilo ostaju nekažnjena“, upozoravaa IPI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.