Večernji list piše da će Gotovina formalno biti zadužen za sistem Domovinske sigurnosti, ali će prema potrebi biti angažovan i za pitanja vezana za odbranu i bezbednost.

Mediji u Zagrebu pišu da je Gotovina tražio da taj posao obavlja bez finansijske naknade.

Premijer Hrvatske Andrej Pleković izjavio je da general Ante Gotovina svojim ugledom i jasnim stavovima o hrvatskoj budućnosti može da pomogne ministru odbrane Damiru Krstičeviću.

„Mislim da Gotovina svojim ugledom u zemlji i među braniteljima, i vrlo jasnim stavima o ključnom prioritetu, a to je hrvatska budućnost, može da pomogne u svim aktivnostima koje će ministar odbrane preduzimati u domovinskoj i u nacionalnoj sigurnosti, i pomoći mu svojim savetom u izazovima koji su zahtevni za Hrvatsku i naše okruženje“, rekao je Plenković u Vukovaru. gde je održana sednica vlade.

Linta: Skandalozna odluka

Skandalozna je odluka hrvatske Vlade da bivšeg hrvatskog generala Antu Gotovinu imenuje za posebnog savetnika potpredsednika vlade i ministra odbrane Damira Domazeta, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je ocenio da je ta odluka hrvatske vlade direktno uperena protiv dobrosusedskih odnosa između Srbije i Hrvatske, jačanja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i uspostavljanja poverenja i pomirenja dva naroda.

Prema njegovim rečima, „očigledno je da hrvatsko društvo nije spremno da se suoči sa svojom zločinačkom prošloću i da je Hrvatska jedina članica Evropske unije u kojoj se slave ratni zločinci“.

Krajnje vreme je da Evropska unija, SAD i Nemačka pošalju snažnu poruku novoj hrvatskoj Vladi da mora da donese odluku o smeni sa državnih funkcija generala Gotovine, Markača i svih drugih lica za koje postoje dokazi da su odgovorni za ratne zločine nad Srbima i da konačno započne njihovo procesuiranje pred hrvatskim pravosuđem.

Haški tribunal je Gotovinu 2011. godine osudio na 24 godine robije zbog zločina počinjenih nad Srbima u operaciji Oluja, ali ga je Žalbeno veće tog istog tribunala godinu dana oslobodilo odgovornosti.