Građani Hrvatske sutra biraju lokalne predstavnike 1Foto: Pixabay/Arvid Olson

U Hrvatskoj je od danas na snazi izborna tišina pred nedeljne lokalne izbore na kojima najviše pažnje izaziva glasanje za gradonačelnike Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Oko 3,6 miliona građana s pravom glasa biraće svoje predstavnike u opštinskim i gradskim većima i županijskim skupštinama, a direktno gradonačelnike, načelnike opština i župane. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 časova, kada završava i izborna tišina.

Na mandat od četiri godine bira se ukupno 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupština Grada Zagreba, opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, kao i oko 70 njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama u kojima su Hrvati manjina.

Ako neki kandidat za načelnika opštine, gradonačelnika ili župana, koji se bira direktno, ne dobije podršku 50 odsto izašlih birača, za dve sedmice će biti održan drugi krug u koji ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Na izborima za gradonačelnike najvećih gradova, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, predizborne ankete predviđaju neizvesnu borbu i drugi izborni krug. Svi ti gradovi dobiće nove gradonačelnike – dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali.

Uverljiv favorit za ulazak u drugi krug u glavnom gradu je kandidat zeleno-leve koalicije „Možemo“ Tomislav Tomašević, koji najavljuje „početak kraja političke hobotnice“ u Zagrebu, u kojem je 20 godina vladao Bandić.

Ankete predviđaju neizvesnu borbu za drugo mesto, a najviše šanse za ulazak u drugi krug daju Bandićevoj zamenici Jeleni Pavičić Vukičević, kandidatima HDZ, desnog Domovinskog pokreta i opozicione SDP, Davoru Filipoviću, Miroslavu Škoru i Jošku Klisoviću, i nezavisnoj kandidatkinji Vesni Škare Ožbolt.

Neizvesna je borba i u Splitu, gde najviše šanse za ulazak u drugi krug imaju kandidati HDZ i centra, Vice Mihanović i Ivica Puljak, i bivši gradonačelnik, kontroverzni Željko Kerum.

Ankete pokazuju da u tradicionalno „crvenoj“ Rijeci SDP-u prvi put preti gubitak vlasti, ali njihov kandidat Marko Filipović i dalje ima najviše šanse da nasledi svog stranačkog kolegu Vojka Obersnela.

HDZ ima šansu da pobedi u Osijeku, a ankete njihovom kandidatu za gradonačelnika Ivanu Radiću daju najviše šanse za ulazak u drugi krug.

Što se tiče kandidata nacionalnih manjina, u mestima gde su značajnije prisutne, biraju zamenika opštinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz svojih redova.

Najviše svojih predstavnika bira srpska nacionalna manjina, a najviše izgleda imaju predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke koja je na državnom nivou u koaliciji sa HDZ.

Lokalni izbori održavaju se pod pojačanim epidemiološkim merama zbog korona krize, a kritiku dela javnosti izazvala je odluka Vlade da zbog izbora otvori državnu granicu.

Tako će oni s pravom glasa na dan izbora moći da uđu u zemlju bez PCR testa bez obzira na to iz koje države dolaze, ali će u roku od 12 sati morati i da je napuste.

Pravo glasa imaju hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tela izbori sprovode. Glasanje je moguće samo u mestu prebivališta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.