Gradonačelnik Banjaluke nepoželjan u Mostaru zbog stavova o Inckovoj odluci 1Gradonačelnik Banjaluke: Draško Stanivuković Foto: Grad Banjaluka

Organizatori tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru povukli su ranije uručenu pozivnicu gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću da prisustvuje tom događaju, zbog njegove reakcije na odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

U dopisu koji su iz Organizacionog odbora Kluba Skakača u vodu „Mostari“ uputili Stanivukoviću navodi se da je za njih „Srebrenica bolna rana i uvek će biti“.

„Na ovom mostu 11. jula skokom bez aplauza ‘Mostari’ obeležavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu“, stoji u dopisu koji je upućen Stanivukoviću.

Dolazak u Mostar, gde se ove godine od 23. do 25. jula održavaju tradicionalni skokovi sa Starog mosta, otkazala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ali, kako je navela, ne zbog toga što je bio pozvan i Stanivuković.

Ona je reagovala na Stanivukovićev stav o Inckovoj odluci, navodeći da je iznenađena i razočarana reakcijama gradonačelnika Banjaluke.

„U Banjaluku sam otišla iskrenog, otvorenog srca, sa željom da gradimo mostove prijateljstva i budućnosti. Očekivala sam da će moj odlazak u Banjaluku zaista biti početak promena koje mladi gradonačelnici trebaju doneti. Za mene su zakon i pravo iznad svega i važe jednako za sve“, navela je Karićeva.

Stanivuković je juče izjavio da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida „strahovito loš potez“.

„Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti pre nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srspku i za naš narod“, naveo je Stanivuković.

On je dodao da „bilo koja vrsta nametanja nije dobra“, kao i da je pogubno da neko „nameće mišljenje ili pogled na istoriju“.

„Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po celu Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Gradonačelnik Banjaluke nepoželjan u Mostaru zbog stavova o Inckovoj odluci”

  1. Mnogima bi Stanivukovic odgovarao kad bi ga upregli da radi za njihove interese, ali momak je pametniji nego sto oni misle.
    Zamidlite Hrvati povukli poziv Stanivukovicu pa nece prisustvovati skakanju sa mosta u Neretvu. Zar ne bi bilo logicno da se Hrvatima zabrani skakanje sa mosta? Oni su srusili taj most sa kog su skaksli.

  2. Nije mi jasno sta ima loše za bilo koga u Draškovoj izjavi…ili ovdje ne pise čitava izjava???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.