Foto: EPA/WILL OLIVER

Barnije je informisao ambasadore EU da mu je Dauning strit saopštio moguće rešenje koje bi moglo zadovoljiti i probritansku Demokratsku unionističku stranku Severne Irske i Republiku Irsku, ali da ga još niko nije potpisao.

Britanija, koja će napustiti EU marta 2019, nastoji da što pre otvori pregovore o slobodnoj trgovini. Ali EU pristaje na nastavak pregovora tek kada bude postignuto dovoljno napretka o „problemima razdvajanja“.

Za sutra je zakazan još jedan sastanak diplomata 27 članica Unije kako bi Britanija postigla saglasnost sa irskim demokratama. Irski premijer Leo Varadkar kazao je da mu je britanska premijerka Tereza Mej kazala da će saopštiti „sveže“ predloge, piše Gardijan pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Vlada u Londonu je optimistična, prenosi Bi-Bi-Si.

Demokratska unionistička stranka poručuje da neće prihvatiti nijedan sporazum u kojem se Severna Irska drugačije tretira od ostatka Britanije. Irska, koja je članica Unije, želi garancije da nakon Bregzita neće biti postavljene oštre granične kontrole. Ako Britanija ne uspe da usaglasi poziciju sa Evropskom komisijom do večeras, države članice su informisale Barnijea da neće imati vremena da ga vrate svojim institucijama na pregled uoči ključnog sastanka Evropskog saveta naredne nedelje.

Izvori iz Demokratske unionističke stranke ukazuju da ove nedelje ne očekuju rešenje o pitanju granice i ukazuju da se zalažu za forimiranje radne grupe koja bi se dogovorila o svim pitanjima oko onoga što će biti jedina kopnena granica EU sa Britanijom. Neuspeh pregovora u decembru značio bi da bi o rokovima za tranzicioni period moglo da se raspravlja nakon narednog samita lidera Evropskog saveta u martu, do kada će ključni biznisi u Britaniji morati da donesu odluku vezanu za lokaciju i investicije u zemlji. Postoji mogućnost sazivanja hitnog samita u januaru ili februaru.