Grčka: Danas glasanje o Sporazumu iz Prespe 1Foto: EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Parlament je raspravu o tom sporazumu počeo u sredu a glasanje predviđeno u četvrtak uveče odloženo je za petak, kako bi se ostavilo još vremena za raspravu, saznaje se iz izvora bliskih parlamentu, prenosi RSE.

Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje. Grčka policija privela je najmanje 133 osobe zbog nemira koji su se dogodili sinoć u blizini parlamenta u Atini tokom masovnih demonstracija protiv sporazuma sa Skopljem.

List Naftemporiki piše, pozivajući se na snage bezbednosti, da su ove osobe privedene u oblasti Trga Sintagma i da je deset osoba formalno uhapšeno zbog učešća u sukobima. Policija je ispalila suzavac da bi rasterala okupljene ispred skupštine u kojoj debata traje već tri dana. Više hiljada okupljenih uzvikivalo je da su poslanici „izdajnici“.

Organizatori protesta objavili su da je neophodno nastaviti borbu i pozvali građane da opet dođu pred parlament danas u 11.00 sati.