Grčka: Odbegli zamenik lidera neonacističke partije Zlatna zora uhapšen i prebačen u zatvor 1Foto: Beta/AP/Petros Giannakouris

Odbegli zamenik vođe grčke krajnje desničarske stranke Zlatna zora Hristos Papas prebačen je danas u zatvor, samo nekoliko sati nakon što su ga uhapsili pripadnici antiterorističke jedinice policije.

Papas, 59-godišnji bivši poslanik, bio je u bekstvu skoro devet meseci, nestao je pre nego što je osudjen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinačkom združenju.

Uhapšen je kasno sinoć u jednom stanu u prizemlju u predgrađu Atine, zajedno sa 52-godišnjakinjom koja je suočena sa optužbama za pomaganje beguncu.

Policija je Papasa odvela u zatvor sa maksimalnim merama obezbeđenja u centralnoj Grčkoj posle kratkog pojavljivanja pred sudom.

Pred sudom se pojavio Papas i još 56 članova Zlatne zore, uključujući i vodju Nikosa Mihaloljakosa i druge bivše poslanike.

Posle petogodišnjeg suđenja, sud je presudio da je stranka Zlatna zora zločinačka organizacija, odgovorna za ubistvo grčkog rep pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine, kao i za prebijanje egipatskih ribara 2012. godine i levičarskih aktivista 2013.

Pre nestanka, Papas je pušten iz istražnog pritvora jer je isteklo 18 meseci koliko je maksimalno mogao da bude zadržan.

Papasov advokat Perikle Stavrijanakis rekao je novinarima da je njegov klijent hapšen tokom posete stanu i da se tamo nije skrivao, ne iznoseći više detalja.

Zlatna zora koja je najpre bila mala polutajna neonacistička grupa osnovana 1980-ih, a potom sasvim marginalna stranka, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mesta na četiri izbora i po snazi bila treća najveća grčka politička stranka.

„Grčka demokratija se borila da izbaci ovaj otrov, otrovnu Zlatnu zoru“, rekla je portparol grčke vlade Aristotelija Peloni posle Papasovog hapšenja.

Ona je rekla da se hapšenjem Papasa privodi kraju „poglavlje te zločinačke organizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari