Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija 1Foto: Beta/ AP/ Thanassis Stavrakis

Grčka je danas saopštila da je odlučna da se suprotstavi planovima Turske da proširi traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, ocenivši to kao provokaciju.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas naveo je da je Atina „spremna da se nosi s tom provokacijom ako Turska odluči da primeni odluku“.

Grčki zvaničnici su naveli da je turski ambasador u Atini danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kako bi mu bila uručena protestna nota.

Turske vlasti su tokom vikenda objavile plan za davanje licence državnoj kompaniji Turkiš petroleum da traga za naftom i gasom u oblastima Sredozemnog mora, dok Grčka tvrdi da bi to bilo kršenje njenih suverenih prava.

Odluka o proširenju oblasti u kojoj Turska traga za naftom i gasom usledila je posle prošlogodišnjeg sporazuma Turske i Libije o pomorskoj zoni koji nelegalnim smatraju Grčka, Kipar i Egipat.

Grčka i Turska, iako saveznici u NATO, vode dugogodišnje sporove o granici na Egejskom moru i o pravima na mineral u istočnom delu Mediterana.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.