Grčka ponovo u blokadi – radnici na ulicama zbog novog zakona o radu 1

Radnici su opet izašli na ulice Atine jer smatraju da će novi zakon o radu omogućiti poslodavcima da „na mala vrata“ uvedu duže radno vreme. Javni i pomorski saobraćaj su blokirani, javlja Radio-televizija Srbija pozivajući se na Rojters.

Uoči glasanja o novom zakonu o radu, grčki radnici stupili su u jednodnevni generalni štrajk. Oni se oštro protive ovom zakonu, jer smatraju da će doneti duže radno vreme i dodatno ugroziti prava radnika. 

Javni i pomorski saobraćaj u Atini su blokirani – brodovi su ostali usidreni u lukama, a mnoge autobuske, podzemne i železničke usluge su obustavljene. Radnici iz drugih sektora su, takođe, obustavili rad, a očekuje se da će se pridružiti protestima u centru Atine. 

Vlada u Atini, međutim, smatra da će zakon modernizovati zastarele propise iz oblasti rada, prenosi agencija Rojters. 

Sindikati su nacrt zakona opisali kao „monstruozan“, zahtevajući njegovo povlačenje jer će, tvrde, ukinuti davno uspostavljena radnička prava i omogućiti kompanijama da „na mala vrata“ uvedu duže radno vreme.

Tvrde da vlada nastoji da produži radni dan sa osam na 10 sati, te strahuju da će to omogućiti poslodavcima da primoraju radnike da prihvate duže radno vreme. 

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa, koja je stupila na dužnost 2019. godine, navela je da će se reformom modernizovati „zastareli“ zakoni koji datiraju iz vremena pre interneta, kada je većina radnika u isto, određeno vreme radila u kancelarijama i fabrikama. 

Ovo je drugi generalni štrajk u poslednjih nedelju dana, dok su poruke sa prvog skupa, 10. juna, bile – „Neće proći“, „Zakon protiv rada mora biti bačen u smeće“.  

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Grčka ponovo u blokadi – radnici na ulicama zbog novog zakona o radu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.