Grčka preuzela predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Grčka je preuzela predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) od 1. jula, na godinu dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je saopštilo da je „promocija regionalne saradnje ključna komponenta grčke politike na Zapadnom Balkanu“ i „sredstvo za integraciju zemalja Jugoistočne Evrope u evropske i evroatlantske institucije“.

Ministarstvo je ukazalo da se u procesu SEECP ne koriste državni simboli – zastave, grbovi, već se države-učesnice pominju po svojim glavnim gradovima.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi uspostavljen je 1996. godine, a prvi samit održan je na Kritu 4. novembra 1997. Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je saopštilo da je to jedini format regionalne saradnje u kojem učestvuju „sve zemlje Jugoistočne Evrope, kao i Kosovo“.

To su, podseća se u saopštenju: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska.

Cilj SEECP je jačanje dobrosusedskih odnosa država-učesnica i priprema za integraciju u evroatlantske institucije, saradnjom u oblastima vladavine prava, bezbednosti i ekonomije.

Od 2008. godine, Mehanizam regionalne saradnje institucionalno je nadograđen uspostavljanjem Saveta za regionalnu saradnju (RCC) – čiji je Sekretarijat u Sarajevu i deluje kao „operativna grana procesa SEECP“. Njegova zadatak je specijalizovana regionalna saradnja u prioritetnim oblastima i pružanje znanja Zapadnom Balkanu, uglavnom, „u oblasti evropske perspektive“.

RCC je preuzeo i operativnu ulogu za sprovođenje programa na Zapadnom Balkanu u okviru regionalnih inicijativa i u koordinaciji sa Evropskom komisijom, radi „promocije evropske perspektive“ i društveno-ekonomskog razvoja regiona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.