Grčki ministar: Potonuće čamca sa migrantima pokazuje nedostatke sporazuma EU i Turske 1Foto: Pixabay/Bluestones

Potonuće gumenog čamca sa migrantima u Egejskom moru u kojem su četiri osobe poginule pokazuje nedostatke sporazuma Evropske unije i Turske o zaustavljanju nekontrolisanih migratornih tokova prema Zapadu, izjavio je danas grčki ministar za migracije Notis Mitaraki.

Mitaraki je rekao da žrtvama te nesreće kod grčkog ostrva Hios, među kojima su dva deteta i dve odrasle osobe iz Somalije, nije trebalo da bude dozvoljeno da krenu sa turske obale u prepunom gumenom čamcu.

On je kazao da se još četiri osobe vode kao nestale posle nesreće u ponedeljak, a da su spasene 22, među kojima su državljani Somalije, Eritreje i Sudana.

Sporazum EU i Turske iz 2016. godine, čiji je cilj ograničenje ilegalne migracije, ne funkcioniše, jer je trebalo da zaustavi „nepotrebna putovanja“ kao što je ono od ponedeljka, rekao je grčki ministar.

Potonuće „ukazuje na surovu realnost eksploatacije migranata“ kojima ne preti progon u Turskoj, naveo je Mitaraki.

On je rekao da su migranti, pre svih Somalijci, „dobro primljeni“ u Turskoj, da su na bezbednom u toj zemlji i da zato „apsolutno ne vidi razloge“ za njihov odlazak u Grčku ili druge zemlje EU.

Dodao je da osobe koje su ugrožene u matičnim zemljama treba da imaju pravo da traže azil, ali ne i pravo da putuju kroz mnoge zemlje kako bi otkrili koja im najviše odgovara.

Grčka je glavna tačka za ulazak u EU Azijata i Afrikanaca koji beže od sukoba ili bede. Oni uglavnom kreću iz Turske ka Grčkoj u nebezbednim čamcima.

Oštrije kontrole grčkih vlasti smanjile su priliv migranata i izbeglica prethodnih godina, nakon ulaska gotovo milion ljudi 2015. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.