Grupa 'makronista' u Evropskom parlamentu nazvana 'Rinju Jurop' 1Photo: Beta/AP/Salvatore Di Nolfi

Centristička politička grupa kojoj su se pridružili francuski pro-Makronski poslanici u Evropskom parlamentu promenila je naziv u „Rinju Jurop“ (Renew Europe – Obnoviti Evropu), te po želji francuskog predsdnika naziv više ne sadrži reč „liberalni“ koja se ne smatra poželjnom u Francuskoj.

U toj grupi s više od stotinu članova, koja će biti treća po snazi, posle konzervativaca iz Evropske narodne stranke (EPP, desnica) i Socijaldemokrata (S&D), nalazi se 21 francuski poslanik izabran krajem maja, te je delegacija najveća.

Ova nova grupa se zasniva na „Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE)“ kojim je predsedavao bivši belgijski premijer Gij Verhofštat, snažni pristalica evropskih ambicija predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Nov naziv „trebalo bi da zadovolji naše nove francuske partnere“, izjavio je novi britanski poslanik Liberalnih demokrata Kris Dejvis, čija će delegacija biti druga po veličini u grupi.

„Ali mnogi od nas  će to i dalje zvati Liberalna grupa „, dodao je on.

„Rinju Jurop“ će zauzeti ključnu poziciju u Evropskom parlamentu pošto su grupe EPP i SD izgubile istorijski kapacitet da zajedno formiraju većinu.

Francuske pridošlice nameravaju da igraju vodeće uloge, pod vođstvom bivše ministarke Natali Loazo, kandidatkinje za predsednicu te nove grupe, o čemu bi trebalo odlučiti 18. ili 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.