Grupa od 100 francuskih poslanika osudila Erdoganovu ratnu politiku prema Kurdima 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Grupa od 100 francuskih poslanika osudilo je večeras „ratnu politiku“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prema Kurdima na severu Sirije.

„Dok Rusija Vladimira Putina umnožava ratne zločine u Ukrajini, Redžep Tajip Erdogan, u senci globalnih emocija, planira da pokrene još jednu krvoločnu ofanzivu na Kurde severne Sirije“, navodi se u zajedničkom saopštenju poslanika objavljenom večeras na sajtu lista Žurnal di dimanš (Le Journal du Dimanche).

Turski predsednik „koristi svoj status NATO-a u kontekstu sukoba u Ukrajini da bi dobio odrešene ruke od Alijanse kako bi pojačao svoje napade na severu Sirije“, naveli su poslanici, medju kojima poslanici donjeg doma francuskog parlamenta kao i senatori raznih političkih partija, od radikalne levice, ekologa, desnice i centrista Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

U zajedničkom saopštenju se navodi da zapadne zemlje ne smeju da skreću pogled, dok Evropska unija treba da garantuje zaštitu kurskih aktivista i udruženja prisutnih na evropskom tlu.

Pozvali su da se Francuska zauzme u Savetu bezbednosti UN kako bi se uvela zabrana leta iznad severa Sirije a Kurdima obezbedila medjunarodna zaštita.

Erdogan je više puta zapretio da će pokrenuti vojnu ofanzivu protiv Kurda u severnoj Siriji, kako bi se stvorila „bezbedna zona“, posle slične operacije koju je Turska sprovela 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.