Gutereš: Restrikcije uvedene Africi zbog novog soja virusa omikron su "putni aparthejd" 1Antonio Gutereš Foto EPA-EFE/ROBERT PERRY

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš optužio je danas za „putni aparthejd“ zemlje koje su ograničile putovanja iz nekih afričkih zemalja zato što je u Južnoj Africi otkriven novi soj korona virusa omikron.

Gutereš je pozvao zemlje koje su uvele putne restrikcije da umesto toga uvedu mere testiranja i rekao da su testovi pred polazak na put i po dolasku omogućili hiljadama ljudi da idu na letove u uslovima gde je vrlo mala verovatnoća prenosa kovida-19.

Neprihvatljivo je da se Afrika, jedna od najosetljivijih delova svetske ekonomije, osudi na isključenje zato što je prijavila novi soj virusa koji je već postojao u drugim delovima sveta, reako je on.

Gutereš je govorio na konferenciji ja novinare posle sastanka sa predsednikom Komisije Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom, koji je takođe oštro osudio „nefer mere“ uvedene Africi od strane sve većeg broja uglavnom zapadnih zemalja. Rekao je da je to oblik žigosanja i da je nepravedno.

Gutereš je rekao da snažno poziva na zdrav razum.

„Imamo instrumente za bezbedno putovanje. Hajde da koristimo te instrumente da izbegnemo ovaj da kažem putni apartheid koji smatram neprihvatljivim“, rekao je Gutereš.

Mahamat se složio sa Guterešom i rekao da je nemoralno osuditi Afriku na taj način.