Gutereš: Nezavisni medijii su protivotrov u pandemiji dezinformacija 1Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na veću zaštitu novinara, ocenjujući da oni nude „protivotrov“ u pandemiji dezinformacija koje prate krizu nastalu zbog širenja korona virusa.

Gutereš je, u video poruci povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, naglasio ključnu ulogu koju mediji igraju kako bi ljudi dobili informacije bitne za donošenje odluka, pošto takve odluke, kako je rekao, u sadašnjim okolnostima čine razliku između života i smrti.

„Kako se pandemija širi, tako se otvara postor i za pandemiju dezinformacija, štetnih zdravstvenih saveta i divljih teorija zavere“, rekao je prvi čovek svetske organizacije.

„Mediji pružaju protivotrov – proverene, naučne, na činjenicama zasnovane vesti i analize“, rekao je Gutereš.

Gutereš je pozvao vlade širom sveta da zaštite novinare i sve one koji rade u medijima i da očuvaju slobodu medija, saopštile su UN.

Generalni sekretar UN je naglasio da privremena ograničenja kretanja koja su važna za suzbijanje Kovida-19, ne smeju biti zloupotrebljena kao izgovor za sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao.

U svojoj poruci, Gutereš je zahvalio medijima „na tome što su obezbedili činjenice i analize, što su lidere u svim sferama pozvali na odgovornost i rekli istinu nosiocima moći“. On je posebno istakao ulogu novinara koji spašavaju živote izveštavajući o zdravstvenim temama.

„Pozivamo sve vlade da zaštite medijske radnike, i da ojačaju i očuvaju slobodu medija, koja je od suštinskog značaja za budućnost mira, pravde i ljudskih prava za sve“, rekao je Gutereš.

Specijalni izvestilac UN za promociju i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Devid Kej izjavio je da je od početka pandemije primio alarmantan broj izveštaja o odmazdi nad novinarima, pod izgovorom da šire dezinformacije.

Nezavisni izvestilac Kej je te pretnje dokumentovao i u najnovijem izveštaju koji je podneo Savetu za ljudska prava UN (HRC), telu koje nadzire njegov rad, navodi se u saopštenju UN.

Kej je ukazao na vitalnu ulogu slobodnih medija, posebno u vreme krize, naglašavajući da su „nezavisni mediji proteklih meseci bili ‘orudje javnog informisanja’, čiji su novinari razotkrivali obmane vlasti, istovremeno pomažući ljudima širom sveta da spoznaju obim i prirodu pandemije“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.