Gutereš pohvalio kinesku pomoć u očuvanju klime 1Antonio Gutereš Foto: Beta/AP/Ng Han Guan

U obraćanju na otvaranju Drugog foruma Pojas i put u Pekingu Gutereš je pohvalio Kinu za investiranje više od 125 milijardi dolara za obnovljivu energiju 2017. godine i rekao da je to odigralo ključnu ulogu u obezbedjenju dogovora na prošlogodišnjoj UN konferenciji o klimi u Poljskoj.

„Obim planiranih investicija u okviru Pojasa i puta pruža značajnu šansu da se doprinese stvaranju pravednijeg i bogatijeg sveta za sve i preokretanju negativnog uticaja klimatskih promena“, rekao je Gutereš.

Ujedinjene nacije žele da usklade inicijativu Pojas i put sa ciljevima održivog razvoja, rekao je generalni sekretar svetske organizacije.

Neki kritičari kineske inicijative naveli su da bi ti projekti mogli da uključe elektrane na ugalj koje mogu da pogoršaju klimatske promene.

Forumu u Pekingu, kome prisistvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se na otvaranju obratili i predsednik Kine Si Đinping, predsednik Rusije Vladimir Putin, prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Indonezije Džoko Vidodo, pakistanski premijer Imran Kan.