Gutereš posle razgovora sa Putinom: "Daleko smo od mira u Ukrajini" 1 EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da smo daleko od mira u Ukrajini, iako veruje da je mir od suštinskog značaja.

Lagao bih kada bih rekao da bi tako nešto uskoro moglo da se dogodi, rekao je prvi čovek svetske organizacije.

Gutereš je istakao da bi bilo naivno misliti da smo blizu mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma, dodavši da je spreman da pruži podršku tom procesu.

Nastavljam kontakte sa obe strane i nadam se da će se jednog dana stvoriti mogućnosti da se pređe na viši nivo diskusije, kazao je Gutereš, prenosi Glas Amerike.

Kako je ukazao, teme razgovora sa Putinom bile su izvoz žitarica iz crnomorskih luka, zarobljenici ruskog rata u Ukrajini i ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage.

Razgovarali smo o preprekama koje postoje u vezi sa izvozom ruske hrane i đubriva. Trenutno u svetu imamo dramatičnu situaciju u vezi sa veštačkim đubrivom. Iz raznih delova sveta stižu informacije da se obrađuje manje zemlje nego ranije i rizikujemo da dođe do nestašica hrane, upozorio je Gutereš.

Dodao je da su razmatrali pitanje ratnih zarobljenika, a razgovarali su i o misiji koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica u vezi sa napadom u gradu Olenivka, kada su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Rusija je obećala da za to neće biti prepreka, bez obzira koji način za to izaberemo. Tema razgovora bila je i elektrana Zaporožje, kao i druga pitanja relevantna u ovoj situaciji, rekao je Gutereš novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.