Guverner: Ukrajinske snage dobile naređenje da se povuku iz Severodonjecka 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz Severodonjecka na istoku zemlje gde se vode žestoke borbe sa ruskom vojsokm, saopštio je danas regionalni guverner.

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz Severodonjecka na istoku zemlje gde se vode žestoke borbe sa ruskom vojsokm, saopštio je danas regionalni guverner.

„Ukrajinske oružane snage će morati da se povuku iz Severodonjecka. Dobile su takvo naređenje“, rekao je preko telegrama Sergij Gajdaj, guverner Luganska, regiona u kojem je i taj strateški važan grad.

Severodonjeck, na istoku Ukrajine, više nedelja je poprište oružanih sukoba ukrajinske vojske i ruskih snaga i njihovih saveznika, proruskih separatista.

„Nema više nikakvog smisla ostati na položajima koji su mesecima konstantno granatirani“, dodao je Gajdaj.

Ukrajinske snage borile su se sa Rusima od kuće do kuće pre nego što su se sklonile u hemijsku fabriku na obodu grada, u njenim podzemnim prolazima.

Gajdaj je rekao da je „sva osnovna infrastruktura uništena, da je 90 odsto grada oštećeno i da 80 odsto zgrada mora da se sruši“.

Poslednjih dana ruske snage ostvarile su napredak oko Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, preko reke Severski Donjec, u nastojanju da opkole ukrajinske snage.

Osvajanje Severodonjecka je važna faza u ruskom planu da zauzme industrijski basen Donbas, koji je delimično bio pod kontrolom proruskih separatista od 2014. godine.

Gajdaj je rekao da je grad Mikolajvka, 25 kilometara jugozapadno od Lisičanska „izgubljen“ i da je u rukama ruske vojske.

On je rekao i da „okupatori“ pokušavaju da osvoje Hirske, malo susedno mesto koje je imalo 10.000 stanovnika pre rata.

Gajdaj je još naveo da je most na putu koji vodi do Lisičanska teško oštećen u ruskom vazdušnom udaru i postao je neupotrebljiv za kamione, prenosi agencija AP.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su četiri ukrajinska bataljona i jedinica, za koju je navelo da je čine „strani plaćenici“, ukupno 2.000 vojnika, „potpuno blokirani“ blizu mesta Hirske i Zolote, južno od Lisičanska.

Ruska vojska kontroliše oko 95 odsto provincije Lugansk i oko polovine susedne provincije Donjeck, dve oblasti koje čine Donbas, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari