Gvaido pozvao vojsku Venecuele da mu se pridruži 1Huan Gvaido Foto: Beta/AP/Femando Liano

Opozicioni venecuelanski vođa Huan Gvaido ponovo je danas pozvao na skupu u Karakasu vojsku da prestane da podržava predsednika Nikolasa Madura.

Opozicioni vođa koga je pedesetak zemalja, uključujući i SAD, priznalo za prelaznog predsednika je održao skup u poslovnoj četvrti Karakasa. On je poručio vojsci da je njena podrška od suštinskog značaja.

„Ali, vreme prozazi i ne može se večno čekati“, rekao je Gvaido i dodao da vojska, sada ima „istorijsku šansu da izadje uzdignute glave“ i da mu se pridruži.

Za sada, izuzev jednog slučaja, visoki oficiri nisu odgovorili na njegove pozive i ostali su verni Maduru.

Gvaido je pozvao svoje pristalice da izađu 1. maja na najveće demonstracije u istoriji Venecuele kada će moći da okončaju uzurpiranje vlasti od strane Nikolasa Madura.

Maduro optužuje Gvaida da želi da podstakne državni udar uz pomoć Vašingtona.

Na drugoj strani glavnog grada više hiljada ljudi okupilo se na poziv predsednikove stranke PSUV da slave izlazak Venecuele iz Organizacije američkih država (OAS), čije sedište je u Vašingtonu.

Venecuelanske vlasti su takođe pozvale na demonstracije 1. maja u centru Karakasa za tradicionalnu povorku povodom Praznika rada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Gvaido pozvao vojsku Venecuele da mu se pridruži”

  1. Ovaj je zreo za penziju, Florida i salsa i bog da ga vidi, politiku da prepusti ozbiljnijima. A State Dept. da povede racuna o kadrovskoj politici

  2. poznati dvostruki standardi. Kad je opziocija, po uzoru na Venecuelu, u Brazilu nedavno, postavila novor predednika kao odgovor na izbor cistog „fasiste“ ultra desnog , ceo svet se nije oglasio, jer taj potez nije dirigovan od strane „kaoboja“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.