Foto: Pixabay/Ben_Kerckx

„To je zaista jedini način da se izađe iz te situacije“, rekao je Hant u govoru u Konrad Adenauer fondaciji u Berlinu i dodao da ne veruje da bi produženje datuma izlaska Britanije iz EU, koje treba da bude 29. marta, bilo šta rešilo.

Hant smatra da EU treba da prihvati jednu „jednostavnu ali važnu izmenu“ te zaštitne odredbe da bi Velika Britanija mogla da ima garanciju da neće neograničeno biti zarobljena u carinskoj uniji sa Evropskom unijom.

Ako bi se ta promena napravila, smatra Hant, sporazum o Bregzitu bi mogao da bude usvojen u britanskom parlamentu.

Premijerka Tereza Mej danas boravi u Briselu da razgovara sa evropskim zvaničnicima i pokuša da nađe rešenje za to pitanje.

Britanski parlament je u januaru odbacio sporazum o izlasku iz Unije postignut posle dve godine pregovora između Brisela i Londona, a glavni razlog su zaštitne mere oko granice između Severne Irske i Irske. Mej traži od EU da se tu uvedu obavezujuće promene.

Takozvani bekstop bio bi pokrenut kao poslednja mera ako dve strane ne nađu bolje rešenje posle Bregzita da izbegnu vraćanje tvrde granice između Irske i Severne Irske.

U Velikoj Britaniji pristalice čistog prekida sa EU vide u toj zaštitnoj meri „zamku“ kojom bi zemlja mogla da ostane večno vezana za kontinentalni blok. Tereza Mej pokušava da nađe način da ih razuveri tako što bi dobila garancije od Brisela o tome da je ta mera uslovna i privemena.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije je ponovio da evropska dvadesetsedmorica neće ponovo otvarati dogovoren sporazum o Bregzitu, koji su britanski poslanici odbacili.

Povezani tekstovi