Hapšenje Mićunovića značajan iskorak u jačanju integriteta policije CG 1Foto: N1

Hapšenje Branislava Mićunovića je vezano preventivno za radnje koje je policija sprovodila u kontekstu predupređivanja mogućih incidenata na Badnji dan.

U tim radnjama ustanovljeno je nedozvoljeno držanje oružja, što je ako se dokaže kao takvo krivično djelo, ukazuje u izjavi za Danas Boris Marić, izvršni direktor Centra za građanske slobode iz Podgorice.

Kako navodi, „nema naznaka da postoje još neki potencijalni dokazi i postupci protiv Mićunovića“.

Međutim, ističe, ovo jeste značajan iskorak u pravcu jačanja profesionalizma i integriteta crnogorske policije.

„Držim da je to značajno. Postojala je fama o nedodirljivosti mnogih u Crnoj Gori, čak i za prekršaj. Vjerujem da se to može mijenjati“.

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović, Sava Vujović i Srđa Mićunović, pušteni su juče, 72 sata od privođenja, da se brane sa slobode, na osnovu odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, prenose crnogorski mediji.

Oni su, kako piše, u četvrtak tri sata saslušavani u kotorskom tužilaštvu, a nakon toga vraćeni u stanicu policije u Budvi.

Detalji nisu poznati jer branilac Mićunovića, advokat Dragoljub Đukanović, nije želeo da daje izjave za medije.

Komentarišući policijsko zadržavanje Mićunovića, Radomir Lazović iz „Ne davimo Beograd“ u izjavi za Danas je ocenio važnom izjavu potpredsednika vlade Crne Gore Dritana Abazovića da „zakoni moraju da važe za sve građane“.

Kako je naveo, „borba protiv kriminala u našim osiromašenim i urušenim društvima je apsolutni prioritet i čini mi se da je URA sa pravom tražila da bude uključena u rad službi bezbednosti. Veze organizovanog kriminala i politike nisu ništa novo i iznenađujuće, do te mere da je pravo iznenađenje, u stvari, kada neko od kriminalaca povezanih sa političarima, uopšte završi u zatvoru“, ocenjuje Lazović za naš list.

Dodaje da smo „mi u Srbiji svedoci da za naprednjačke moćnike zakoni ne važe jednako kao za obične građane. I upravo zbog toga što niko od moćnika nikada nije kažnjen za svoja nedela, ovo postaje svakodnevna pojava. Tako i ovakvi potezi nove vlasti mogu imati daleko snažniji odjek nego što je hapšenje jednog čoveka. Poruka je da niko ne sme biti iznad zakona. Bilo bi dobro da ona stigne do svakoga“, zaključuje Lazović.

Zoran Živković, bivši ministar policije na saveznom nivou, u vreme zajednice Srbije i Crne Gore, kaže za Danas da javnost ne raspolaže sa dovoljno informacija zbog čega je Brano Mićunović bio uhapšen, odnosno da, najpre crnogorska, a potom i regionalna javnost, zaslužuje da zna istinu.

„To važi pogotovo za ove slučajeve i priče koje traju već decenijama. Mi ne znamo zbog čega je on uhapšen, da li je to zbog nekakvog oružja koje je posedovao on i ljudi oko njega ili zbog korupcije, ili nečega trećeg. Moram da naglasim da je svaka nova vlast, pre svih ona koja je zauzela pozicije vlasti na dramatičan način, svrgavajući režime koji su trajali deset, dvadeset pa i trideset godina, sve vreme na iskušenju da ispita upravo ovakve slučajeve koji traju decenijama. Ali, to ne sme da se radi na estradni način, da se u medijima pravi cirkus, već mora biti potvrđeno i utemeljeno na dokazima i činjenicama. Na to nisu imune, videli smo, ni tradicionalne demokratije, poput Sjedinjenih Američkih Država, i drugih“, zaključuje Živković za naš list.

Mićunović je priveden 6. januara na izlazu iz Budve, kada je kontrolom vozila policija kod Mićunovića i njegovih prijatelja pronašla oružje zbog čega su uhapšeni.

Mediji su prekjuče objavili da je branilac Mićunovića, advokat Danilo Mićović, rekao ranije agenciji Beta da je jedan od osumnjičenih priznao da je pronađeno oružje prilikom pretresa njegovo.

Kao i da još dvojica privedenih, kako se isprva tvrdilo, nisu obezbeđenje, već njegovi prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.