Haradinaj: EU da reaguje na pretnje Kosovu iz Banjaluke 1Foto:Beta

Haradinaj je ocenio da se radi o pokušajima destabilizacije celog Balkana i da se provokacije Srbije prema Kosovu sada nastavljaju „putem satelita“ koji se zove Republika Srpska.

„Na žalost Srbija aktivno odbija integracije u prihvatanje evropskih vrednosti. U Banjaluci u jedinicama sa jasnim paramilitarnim obeležjima u provokativnom maršu koji ima za cilj destabilizaciju celog Balkana pevaju se pesme o ‘Kosovskim herojima’, koje u svom tekstu pozivaju na osvetu i zauzimanje Kosova. Jedinicu i genocidnu pesmu prate i pozivi protiv Evropske unije“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Takve scene prema njemu vraćaju u vreme „aparature“ Slobodana Miloševića.

„Ovakve scene podsećaju na krvoločni sentiment Miloševića i vrše se ispred marionete premijerke Srbije i takođe marionete ruskog ministra odbrane Aleksandra Vulina“, naveo je Haradinaj.

On je oštro kritikovao nedostatak reakcije EU u vezi sa takvim ponašanjem Srba ističući da EU reaguje i vrši pritiske samo kada su u pitanju „legitimne mere koje donosi Republika Kosovo“, dok u ovom slučaju zatvara oči pred scenom koja poziva na rat i genocid.