NJih dvojica su razgovarali u Bejrutu dan pošto se Hariri vratio u Liban. Hariri je negirao da ga je Saudijska Arabija primorala da podnese ostavku i držala ga zatočenog.

„Danas sam izneo svoju ostavku predsedniku i on me je zamolio da privremeno obustavim njeno stupanje na snagu i stavim je na čekanje pre daljih konsultacija oko razloga zbog kojih je do nje došlo. Ja sam se složio sa ovim zahtevom, u nadi da će to stvoriti dobru osnovu za odgovoran dijalog“, rekao je Hariri nakon jučerašnjeg sastanka u Baabda predsedničkoj palati. Pre toga, Hariri i Aun su zajedno prisustvovali vojnoj paradi povodom proslave dana nezavisnosti u Bejrutu. Hariri je tokom vikenda iz Rijada otputovao u Francusku, a zatim se, sa usputnim stanicama u Egiptu i na Kipru, u utorak uveče vratio u Liban. Predsednik, pristalica Hezbolaha koji je javno optužio Saudijsku Arabiju da premijera drži zatočenog, mu je prilikom povratka poželeo dobrodošlicu.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Bejruta navodi da sada verovatno sledi nekoliko dana razgovora iza zatvorenih vrata kako bi politička kriza bila rešena. U svom TV obraćanju Hariri je pomenuo mogućnost da ostane na položaju premijera, ali je naglasio da će Hezbolah morati da poštuje politiku Libana da ostane izvan regionalnih konflikata. Militantni pokret šiitskih islamista se bori uz vladine snage u Siriji, gde Saudijska Arabija podržava opoziciju. Ali oni poriču da su pomagali pobunjenike u građanskom ratu u Jemenu u kojem koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržava vladu. U ponedeljak, lider Hezbolaha Hasan Nasralah je rekao da on i dalje smatra da je Hariri premijer i da je „otvoren za svaku vrstu dijaloga i rasprave“ u Libanu. Osim toga, on je optužio Saudijsku Arabiju da pokušava da destabilizuje Liban i da sarađuje sa Izraelom u pokušaju da započne još jedan rat u Libanu.

Hariri je objavio svoju ostavku u TV obraćanju 4. novembra iz Rijada, i tom prilikom je optužio Iran da seje „razdor, razaranje i uništenje“ u regionu i rekao da misli da postoji zavera da se na njega izvrši atentat.

NJegov otac Rafik, koji je takođe bio premijer, ubijen je u napadu bombaša samoubice u Bejrutu 2005. godine. Nekolicini članova Hezbolaha se sudi u odsustvu u tribunalu pod nadzorom Ujedinjenih nacija zbog povezanosti sa ovim napadom, iako oni negiraju bilo kakvu umešanost. Hariri, sunitski musliman koji je po drugi put postavljen za premijera krajem 2016. u okviru političkog kompromisnog dogovora zahvaljujući kojem je Aun izabran za predsednika, ima bliske veze sa Saudijskom Arabijom. On ima i libansko i saudijsko državljanstvo, kao i značajne poslovne interese u toj zemlji. Rijad podržava njegovu političku stranku Pokret budućnosti.