Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

I Evropska unija ima svoje mere odmazde.

Unija je objavila dokument od 10 strana na kojem je spisak tarifa na američke proizvode od motora marke Harli Dejvidson do prehrambenih proizvoda. Kanada planira da od 1. jula poveća za 25 odsto tarife na američki uvoz što je 13 milijardi dolara. Među proizvodima koji bi podleglim većim tarifama su čelik iz Amerike, ali i proizvodi kao što su jogurt, viski i kafa. Meksički ministar spoljnih poslova Luis Videgaraj kaže da njegova zemlja planira nove carine na uvoz čelika, svinja, jabuka, grožđa, borovnica i sira iz SAD.

Bivša nemačke ministarka ekonomije Brigite Cipris kazala je juče da bi EU mogla da koordinira svoj odgovor, zajedno sa Meksikom i Kanadom.

Vešću o uvođenju tarifa, koje je objavio američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros, okončana je višemesečna neizvesnost. Za predsednika Donalda Trampa je ovo navodno način da se zaštite američke čeličane koje su od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost.

Mere koje je Tramp najavio još u martu naišle su na osudu republikanskih kongresmena i glavne lobističke grupe biznismena i pogodile kao hladan tuš finansijska tržišta. Tarife od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na aluminijum koje su stupile na snagu u petka u ponoć, važe za EU, Kanadu i Meksiko, kazao je Ros novinarima.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Trampa da bi mu saopštio da su tarife „protivzakonite“, što je rekao i Bernd Lange, nemački predstavnik u Evropskom parlamentu gde je predsednik odbora za međunarodnu trgovinu. Evropski parlamentarci se nadaju da bi trgovinski rat mogao biti izbegnut, ali su upozorili da Trampovi potezi pokazuju da on nije spreman da se drži pravila. Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer nada se da bi odlučniji odgovor EU naveo Trampa da preispita svoju odluku.

„Niko ne zna da li će se i koliko dugo predsednik SAD pridržavati kaznenih carina. Njegova neobavezujuća priroda i njegove laži čine ga ne samo nepredvidljivim – oni takođe stvaraju sve dublje podele u njegovoj sopstvenoj zemlji“, piše dopisnik Ziddojče cajtunga (SZ) iz Njujorka Kristijan Zaške.

„Često biva da ono što Tramp priča, ne samo što je neobavezujuće, već predstavlja i lošu laž. Jedva da ima dana da Tramp nešto ne slaže… I u prošlosti je bilo velikih lažova u Beloj kući, ali nijedan američki predsednik nije toliko notorno lagao kao Tramp“, navodi se u ovom oštrom komentaru.

Ali, priznaje komentator, može biti da je Tramp ovaj put ozbiljan.

Britanski sekretar za trgovinu Lajam Foks kazao je da su nameti od 25 odsto na čelik „očiti apsurd“ i dodao da „bi bila velika šteta ako bismo ušli u trgovinski spor sa našim najbližim saveznicima“. Beri Gardiner, laburistički trgovinski sekretar vlade u senci, kazao je za Bi-Bi-Si da su „američke mere bazirane na lažima, te da Veliku Britaniju ne sme da maltretira predsednik SAD… Verujemo u sistem baziran na pravilima, a Tramp izgleda ne“.

Kanadski premijer Džastin Trudo kazao je da je potez SAD „potpuno neprihvatljiv“ i odbacio navode da njegova zemlja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Amerike.

Kanada, Meksiko i EU zajedno prošle godine su izvezle čelik i aluminijum u vrednosti od 23 milijarde dolara u SAD – što je polovina od 48 milijardi dolara ukupnog američkog uvoza čelika i aluminijuma 2017.

EU se žali na Ameriku, ali i na Kinu

Evropska komisija će se, prema rečima njenog šefa Žan-Klod Junkera, žaliti Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), ali ne samo na SAD – već i na Kinu. „Žalimo se STO zbog kaznenih carina Sjedinjenih Država, ali istovremeno i na to što Kina povređuje autorska prava evropskih preduzeća“, rekao je Junker za nemačke medije. On je osporio stanovište da bi istovremeni trgovinski sukob Evropske unije sa SAD i Kinom doveo do njenog prenaprezanja. „Ko tako misli, potcenjuje Evropu“, izjavio je Junker.

Da će se Unija žaliti STO Junker je najavio još u četvrtak. „SAD nam ne ostavljaju drugi izbor. Ovo je loš dan za svetsku trgovinu. To je protekcionizam, jasno i jednostavno“, rekao je predsednik Evropske komisije.