Hjuman rajts voč: Predsednik Šri Lanke da naredi prekid nezakonite upotrebe sile nad demonstrantima 1foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je da predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge treba odmah da naredi bezbednosnim snagama prekid svake nezakonite upotrebe sile protiv demonstranata.

Takođe, traži se da budu oslobođeni „svi koji su proizvoljno pritvoreni“ i da budu istraženi i odgovarajuće krivično gonjeni odgovorni za zloupotrebe.

„Samo dan nakon stupanja na dužnost, predsednik Vikremesinge je nadgledao brutalni napad snaga bezbednosti na mirne demonstrante u srcu Kolomba. Ova akcija šalje opasnu poruku narodu Šri Lanke da nova vlada namerava da deluje grubom silom, a ne vladavinom zakona“, rekla je direktorka HRV za Južnu Aziju Menakši Ganguli, preneo je lokalni portal newsfirst.lk.

Ona je dodala da međunarodni partneri Šri Lanke treba da pošalju glasnu i jasnu poruku da ne mogu podržati administraciju koja gazi prava svog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari