"Hoće da stave oružje u svemir i učine ga arenom vojne konfrontacije": Rusija optužila SAD 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ruske vlasti optužile su SAD da žele da razmeste oružje u svemiru, dan nakon što je Savet bezbednosti UN odbacio nacrt ruske rezolucije na tu temu, i posle slične optužbe Vašingtona upućene Moskvi.

 

Te optužbe i kontra-optužbe oživljavaju strah, nestao od Hladnog rata, od moguće trke u naoružanju uprkos postojanju sporazuma o svemiru iz 1967. koji poziva da se „ne razvija nuklearno oružje ili bilo koje drugo oružje za masovno uništenje posebno za postavljanje u orbitu“ planete Zemlje.

Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova ocenila je da je američko odbacivanje nacrta rezolucije pokazalo da SAD imaju za cilj da „stave oružje u svemir i učine ga arenom vojne konfrontacije“.

„Nova prilika da se spreči trka u naoružanju u svemiru propuštena je krivicom SAD i njenih saveznika“, rekla je Zaharova.

Krajem aprila, SAD i Japan predstavili su Savetu bezbednosti UN sopstveni nacrt rezolucije za sprečavanje militarizacije svemira, ali je Rusija na to uložila veto, kritikujući činjenicu da se tekst fokusira samo na jednu vrstu oružja, nuklearno oružje.

Nacrt rezolucije koji su u ponedeljak predstavile Rusija i Kina, a koji je delimično uključivao i tekst blokiran u aprilu, takođe poziva sve zemlje članice da preduzmu „hitne mere“ da se zauvek spreči postavljanje oružja u svemir i pretnju ili upotrebu sile u svemiru.

Međutim, taj nacrt nije prikupio devet glasova neophodnih za usvajanje.

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud (Wood) nazvao je rusku inicijativu „licemernom“, rekavši da Moskva želi da „skrene pažnju sa svojih opasnih napora da postavi nuklearno oružje u orbitu“.

Bela kuća je u februaru pružila uveravanja da Rusija razvija antisatelitsko nuklearno oružje, optužbe koje je Moskva odbacila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari