Hongkong će uspavati oko 2.000 malih sisara zbog pojave korona virusa 1Foto: Beta/AP Photo/Kin Cheung

Vlasti Hongkonga su danas saopštile da će uspavati oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke, pošto je nekoliko testirano pozitivno na korona virus u prodavnici životinja, gde je inficiran i jedan zaposleni.

Taj autonomni kineski grad će obustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara.

Zaposleni u prodavnici životinja juče je testiran pozitivno na delta soj korona virusa, kao i nekoliko hrčaka uvezenih iz Holandije.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da životinje najverovatnije nemaju značajnu ulogu u širenju korona virusa.

Ali vlasti Hongkonga ne isključuju mogućnost prenosa infekcija izmedju životinja i ljudi, odnosno da je prodavac zaražen od hrčaka.

Zvaničnici su rekli da će gradjani koji su posle 7. januara kupili hrčke u toj prodavnici biti stavljeni u obavezni karantin, i da će morati da predaju ljubimce koji će biti uspavani.

Svim prodavnicama kućnih ljubimaca u Hongkongu naloženo je da obustave prodaju hrčaka, a oko 2.000 malih sisara, uključujući hrčke i činčile, biće uspavano, naveli su zvaničnici.

Gradjani koji su kupili hrčke u Hongkongu posle 22. decembra moraće da se testiraju na korona virus i trebalo bi da budu u izolaciji dok ne dobiju negativan rezultat.

Ako njihovi ljubimci budu pozitivno testirani na korona virus, vlasnici će morati u karantin.

Hongkong se bori sa lokalnom epidemijom omikron soja korona virusa, koja se raširila pošto je nekoliko članova posade avio kompanije Katej pasifik (Cathay Pacific) boravilo u u barovima i restoranima širom grada pre nego što su pozitivno testirani.

Vlada je sinoć saopštila da su dve bivše stjuardese uhapšene jer su napustile svoje domove tokom karantina, a kasnije je potvrdjeno da su zaražene korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.