Hrvatska među 10 najgorih zemalja EU po smrtnosti od korone 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska je po broju umrlih od kovid-19, kao i po broju novozaraženih, među 10 najgorih zemalja u EU, pokazuju podaci ECD, a prenose hrvatski mediji.

Kako se vidi iz tablice umrlih od korona virusa na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Hrvatska je vrlo blizu Francuske, Poljske, Španije i Slovenije, koje poslednjih dana i sedmica drastično postrožavaju protivepidemijske mere kako bi zaustavile negativne trendove, prenosi index.hr.

Prema tablici ECDC-a, ona je sedma najgora po broju novozaraženih na milion stanovnika u poslednjih 14 dana.

Međutim, uprkos ovim lošim tendencijama, prema nedavnom istraživanju kako prenosi RTL, većina je i dalje ipak protiv vakcinacije.

Rezultati su sledeći: sigurno će se vakcinisati 13 odsto ispitanika, verovatno će to učiniti 30 odsto. Verovatno ipak neće – 36 odsto.

U to da će ih prva vakcina ipak zaobići sigurno je pak 21 odsto ispitanika. Kada se zbroje svi ovi podaci prikupljeni od 12. do 15. oktobra – neće se vakcinisati 57 odsto građana.

Većina ne želi da se vakciniše – a ono što ih najviše brine i zbog čega odbijaju vakcinaciju jeste to što ne veruju novoj vakcini dok se ne pokaže da je sigurna, veliki je broj i onih koji se boje nuspojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.