Hrvatska očekuje da digitalne zelene kovid potvrde budu spremne do juna 1Korona virus, Hrvatska Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska do juna očekuje usvajanje zakona i završetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će građanima biti dokaz da da su vakcinisani protiv kovida-19, da su preboleli infekciju ili da imaju negativan rezultat testa, izjavila je danas državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić, javlja agencija Hina.

Metelko-Zgombić je danas učestvovala na neformalnoj konferenciji ministara evropskih poslova gde je naglasila važnost da se obezbedi stabilna, predvidiva i brža isporuka vakcina kako bi se ostvario zajednički cilj Evropske unije da se do leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

Ona je ocenila kako članice EU treba da budu u jednakom položaju pri distribuciji vakcina, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu vakcinisanih, navodi Hina, pozivajući se na saopštenje posle konferencije.

Metelko-Zgombić je rekla i da Hrvatska pozdravlja predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na nivou Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari