Hrvatski ministar: Evropski put Srbije ide preko Hrvatske 1Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Ministar unutrašnjih poslova Srbije promoviše poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđe teritorije, niti je tražila reviziju granica, izjavio je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman i poručio da evropski put Srbije „ide preko Hrvatske“.

Grlić Radman je, kako javlja Hina, nakon izložbe „Faces of Europe“ povodom Dana Evrope, komentarisao nedavne izjave Aleksandra Vulina koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao „braćom po oružju“, „Vulin promoviše zapravo onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije ni na čiju teritoriju, naprotiv, nikada nije tražila neku reviziju granica“, rekao je Grlić Radman novinarima.

Agencija navodi da je slične i vrlo oštre izjave o „braći po oružju“ dao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a podseća i na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma. „Vučić je 1995. u Glini rekao da Glina neće biti Hrvatska“, podsetio je Grlić Radman.

On je ocenio da je prigovaranje Hrvatskoj „bežanje od vlastite odgovornosti i skretanje s jedne teme, koja nije tema, od drugih problema s kojima je Srbija opterećena“.

„Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku“, naveo je Grlić Radman.

On je naglasio da je Hrvatska podržavala i daće i dalje podržavati evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put „ide preko Hrvatske“.

Agencija Hina navodi da je Zapadni Balkan jedna je od dve glavne teme redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu, a o pitanjima proširenja EU i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju, raspravljaće se i u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove koje čine uglavnom šefovi diplomatije ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Hrvatski ministar je ocenio da je Hrvatska „subjekt“ i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi dati neko mišljenje.

„Mi nismo zadovoljni sa stanjem demokratije, sa stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i, uopštenoi, reformama koje se ne sprovode“, rekao je Grlić Radman. On je naglasio da je Hvatska „odgovorna članica NATO i EU-i sigurno da evropski put Srbije ide i preko Hrvatske“. Grlić Radman je navo i da će Hrvatska učestvovati u vrednovanju dostignuća Srbije u poglavljima 23 i 24, ističući pritom da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, „paradigma u evropskom kontekstu, najbolji primer ostvarivanja tih standarda“.

On je podsrtio da srpska manjina ima tri zagarantovana mesta u Saboru i da je Hrvatska jedna od retkih zemalja u EU koja ima na taj način razvijenu manjinsku politiku.

„Toga sa srbijanske strane nema, Beograd ne poštuje međunarodni ugovor iz 2004. kojim je osiguran reciprocitet“, rekao je hrvatski šef diplomatije, podsećajući da je bilateralni ugovor međunarodni ugovor i da Hrvatska u tom pogledu očekuje recipročno rešenje za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nikada ne treba da bude članica Evropske unije ako je uslov za to da svojim „ćutanjem i ponižavanjem leči hrvatske komplekse“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Hrvatski ministar: Evropski put Srbije ide preko Hrvatske”

  1. Steta sto i u realnosti ne postoje takva Hrvatska i takvi Hrvati kao u izjavama hrvatskih politicara…

    „ističući pritom da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, „paradigma u evropskom kontekstu, najbolji primer ostvarivanja tih standarda“.“

    Zaista treba biti operisan od obraza i tesko opterecen narcisoidnim-nacionalizmom i izjaviti ovakvo nesto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.