ibrahim anvarFoto: EPA-EFE/Wazari Wazir/Malaysia Information Ministry

Ibrahim Anvar položio je zakletvu i zvanično postao premijer Malezije, što predstavlja krunu njegovog tridesetogodišnjeg političkog putovanja od štićenika lidera veterana Mahatira Muhameda, preko lidera protesta, do zatvorenika osuđenog za sodomiju i opozicionig lidera.

Kako piše Si-En-En, njegovo imenovanje je okončalo nezapamćenu petodnevnu postizbornu krizu, ali moglo bi da dovede do nove nestabilnosti pošto ga njegov rival, bivši premijer Muhidin Jasin, izaziva da dokaže svoju većinu u parlamentu.

Ni jedan od njih nije uspeo da dobije većinu na izborima održanim u subotu, ali je ustavni monarh, kralj Al-Sultan Abdulah, imenovao Anvara.

Anvar je preuzeo premijersku dužnost u teško vreme: ekonomija je u padu a zemlja je podeljena posle tesnih izbora koji su zavadili Anvarovu progresivnu koaliciju i Muhidinovu većinom konzervativnu etničko malajsku, muslimansku alijansu.

Anvaru (75) je više puta izmicalo premijersko mesto iako je tokom godina dolazio nadomak njega: bio je zamenik premijera 1990-tih i vršilac dužnosti premijera za koga se očekivalo da će biti imenovan 2018.

U međuvremenu je proveo gotovo celu deceniju u zatvoru, osuđen za sodomiju i korupciju, za šta tvrdi da su bile politički motivisane optužbe usmerene na to da se okonča njegova politička karijera.

Postoji opasnost da će neizvesnost oko izbora produžiti političku nestabilnost u ovoj jugoistočnoj azijskoj zemlji, koja je imala tri premijera u isto toliko godina, kao i da će odložiti donošenje političkih odluka neophodnih za oporavak ekonomije.

Anvarove pristalice su izrazile nadu da će njegova vlada sprečiti da ponovo dođe do istorijskih tenzija između etničke malezijske, muslimanske većine i etničke kineske i indijske manjine.

“Sve što želimo jeste umerenost u Maleziji a Anvar to predstavlja”, rekla je za Si-En-En jedna menadžerka komunikacija u Kuala Lumpuru, koja je zatražila da bude imenovana samo po svom prezimenu Tang.

“Ne možemo da živimo u zemlji koja je podeljena po rasi i religiji jer će nas to vratiti unazad još 10 godina”, dodala je ona.

Anvar je u intervjuu za Rojters pred izbore rekao da će raditi na borbi protiv korupcije i na tome da se u njegovoj zemlji iskoreni rasizam i verska netrpeljivost ako bude izabran za premijera.

Njegova koalicija Savez nade (Pakatan Harapan) je osvojila većinu od 82 mesta, dok je Muhidinov blok Nacionalni savez (Perikatan Nasional) osvojio 73.

Neophodna je prosta većina od 112 mesta da bi se oformila vlada.

Blok Nacionalni front (Barisan Nasional), koji je godinama unazad bio na vlasti, je osvojio svega 30 mesta, što je najlošiji ikad rezultat na izborima za ovu koaliciju koja je dominirala politikom od sticanja nezavisnosti 1957.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari