"Ideja da i dalje dozvoljavamo kupovinu poluautomatskog oružja je bolesna": Bajden nakon poslednjih masovnih ubistava u SAD 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozef Bajden u četvrtak je ponovio svoje pozive da se uvede zabrana na automatsko oružje nakon masovne pucnjave u LGBT noćnom klubu u Kolorado Springsu u subotu i Volmarta u Česapiku u Virdžiniji u utorak, kada je ubijeno 11 ljudi, prenosi Gardijan.

Tokom posete vatrogasnom domu na ostrvu Nantuket, u državi Masačusets, Bajden je rekao novinarima da će pokušati da pogura neki vid kontrole oružja pre zasedanja novog sastava Kongresa u januaru, čime će verovatno biti obnovljeno njegovo nastojanje da se zabrani automatsko oružje.

“Ideja da i dalje dozvoljavamo kupovinu poluautomatskog oružja je bolesna. To nema nikakvu društvenu vrednost, nula, nikakvu. Nijedan jedini razlog za to osim profita za proizvođače oružja“, rekao je Bajden.

“Pokušaću. Pokušaću da se otarasim tog oružja“, rekao je Bajden, prenosi Gardijan.

Pucnjave u Kolorado Springsu i Česapiku su samo dve od više od 600 masovnih pucnjava do sada ove godine, prema Arhivu nasilja iz oružja, koristeći definiciju četiri ili više upucanih ili ubijenih, ne uključujući strelca.

"Ideja da i dalje dozvoljavamo kupovinu poluautomatskog oružja je bolesna": Bajden nakon poslednjih masovnih ubistava u SAD 2
Foto: EPA-EFE/LIZ COPAN

Druge masovne pucnjave dogodile su se širom zemlje tokom protekle nedelje. U nedelju su četiri osobe u Oklahomi ubijene iz vatrenog oružja na farmi marihuane. U međuvremenu, majka i troje njene dece ubijeni su u petak u Ričmondu u Virdžiniji.

Predsednikovi napori da uvede zabranu automatskog oružja biće još teži sledeće godine jer republikanci kontrolišu Predstavnički dom.
U julu je Dom pod kontrolom demokrata usvojio zabranu automatskog oružja, ali je u Senatu isti tak zakon osuđen na propast.

Poslednji put kada je zakonodavna vlast donela zabranu automatskog oružja bila je 1994.

Studija iz 2019. u “Journal of Trauma and Acute Care Surgery” pokazala je da je broj masovnih smrtnih slučajeva opao dok je zakon, koji je istekao 2004. bio na snazi.

Bajden je u četvrtak pozvao dvojicu vlasnika noćnog kluba K u Kolorado Springsu, Nika Grzeku i Metjua Hejnsa, da im izrazi saučešće nakon napada i zahvali im na njihovom doprinosu zajednici, saopštila je Bela kuća.

U razgovoru za Asošijeted pres, Grzecka je rekao da je tragedija u njegovom noćnom klubu nastala usred nove “vrste mržnje“.

Drugačije je hodati ulicom držeći svog dečka za ruku i biti pljuvan zbog toga, naveo je. „Radije bih da me pljunu na ulici nego da mržnja postane toliko loša kao gde smo danas”.

“Laganje o našoj zajednici i pretvaranje njih u nešto što nisu, stvara drugačiju vrstu mržnje“, rekao je Grzecka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.