Policija identifikovala napadača na slovačkog premijera Roberta Frica 1Foto: BETAFOTO/(AP Photo/Darko Bandic, File)

Policija je identifikovala 71-godišnji J.C. iz Levica koji je iz pištolja, koji je legalno posedovao, pucao na premijera Slovačke Roberta Fica koji je kolima prevezen u bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu i čije je zdravstveno stanje kritično.

Napadača je policija privela odmah nakon napada a slovački mediji izveštavaju da je uzviknuo „Robo, dođi ovamo!“ pre nego što je pucao na Fica, koji je prišao građanima posle sednice vlade u gradu Handlovi, 150 kilometara od Bratislave.

Muškarca je policija uhapsila odmah nakon napada koji je premijeru doviknuo a Fico mu je prišao da se rukuje, slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

Lider slovačke levice imenovan je krajem oktobra 2023. godine za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao uvođenje sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsednicu Žužanu Čaputovu za „liberalni fašizam“, uspeo je da ubedi građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća pretnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje se morao povući 2018, i sentiment za Putinov režim.

Fico se takođe izjasnio kao protivnik političkog liberalizma, nevladinih organizacija i prava transrodnih osoba. On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO saveza koji predvode SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari