Ilon Mask traži pauzu u razvoju veštačke inteligencije 1Foto: EPA-EFE/GEORGE NIKITIN

Ilon Mask i stotine svetskih stručnjaka potpisali su danas apel u kome se traži šestomesečna pauza u istraživanju veštačke inteligencije, ukazjući na „velike rizike za čovečanstvo“.

Apel se odnosi na tehnologiju moćniju od ChatGPT-ija četiri, modela otvorene veštačke inteligencije pokrenutog sredinom marta.

U peticiji objavljenoj na sajtu futureoflife.org oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbednosti, uključujući i specijalna regulatorna tela za nadzor sistema veštačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od veštačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju „dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će veštačka inteligencija izazvati“.

Peticija okuplja ličnosti koje su već javno izrazile strahovanja prema nekontrolisanoj veštačkoj inteligenciji koja bi prevazišla ljudska bića, a među njima su pored Ilona Maska, vlasnika Tvitera i osnivača Spejseksa i Tesle, suosnivač Epla Stive Voznijak, član laboratorije veštačke inteligencije Gugla DipMajnd (Deep Mind), šef kompanije Stability AI Emad Mostak-konkurent kompaniji OpenAI, kao i stručnjaci za veštačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Majrkosofta i drugi.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, rekao je da je „malo zastrašen“ svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrebljena za dezinformacije velikih razmera ili sajber napade.

„Kompaniji je poterbno vreme da se prilagodi“, rekao je on sredinom marta za Ej-Bi-Si Njuz (ABC News).

„Poslednjih meseci videli smo kako se laboratorije veštačke inteligenciej zatvaraju u nekontrolisanoj trci da razviju i primene sve moćniji digitalni mozak koji niko, čak ni njegovi kreatori, ne može da razume, da predvidi ili kontroliše na pozudan način, navodi se u peticiji.

Autori peticije se pitaju da li treba da ostave mašinama da „preplave naše kanale informacija propagandom i lažima“, da li treba da automatizuju sva radna mesta, da razviju umove koji nisu ljudski, koji bi jednog dana mogli da budu brojniji, inteligentniji i da zamene ljude.

„Da li treba da rizikujemo gubitak kontrole nad našom civilizacijom“, pitaju se oni, navodeći da odluke o tome ne treba da donose lideri tehnoloških firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.