Indonezija: Zabranili vakcinaciju zbog svinjskog želatina, preti epidemija 1Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Mada je u slučajevima kada nema prikladne zamenske vakcine zakonski dozvoljeno i korišćenje zabranjene vakcine, mnogi stanovnici Indonezije ipak slede ovu odredbu, što dovodi do pada kolektivnog imuniteta, odnosno kolektivne zaštite od spomenutih bolesti, piše Science Alert, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Zabrana, odnosno fatva, nije zakonski obavezujuća, ali muslimani koji strogo slede religiozne principe svoje zajednice shvataju takve zabrane vrlo ozbiljno.

Opasnost od epidemija ospica i rubeole

Kada se tome doda nepoverenje građana prema vakcinama očigledno i neupućenost stanovnika u to kako vakcine deluju i na koji način štite društvo, opasnost od epidemija ospica i rubeole sve je veća.

Indonezijska Vlada stoga ulaže velike napore kako bi povećala nivoe vakcinacije u zemlji.

Tako je, uprkos mnogim problemima, uspela da pokrene projekat vakcinacije dece na ostrvu Java kako bi zaustavila učestale pojave žarišta ospica.

Cilj Vlade je bio da vakciniše skoro 70 miliona dece između devet meseci i 15 godina starosti.

Projekat se, za sada, pokazao uspešnim.

„Uspeli smo da postignemo 95 postotnu vakcinaciju među mlađom populacijom. Nadamo se da ćemo uskoro doći i do 100-postotne vakcinacije“, rekao je Soekarvo, guverner Istočne Jave.

Veće uleme: Osetljiva odredba

Nemaju sve islamske i jevrejske zajednice problem s lekovima koji se baziraju na želatinu dobijenom od svinja, pogotovo ako se radi o tako važnoj stvari kao što je visoka vakcinacija.

Državni Odbor za fatvu malezijske države Terenganu doneo je 2016. godine odluku o obaveznom vakcinisanju.

Upravo zbog te odluke su se indonezijske vlasti obratile Veću ulema, u nadi da će Veće doneti istu odredbu (fatvu).

Međutim, dogodilo se upravo suprotno.

Veće je odlučilo da su vakcine haram (zabranjene ili nedozvoljene).

Veće je ipak priznalo kako se radi o osetljivoj odredbi, jer nema zamenske vrste vakcina.

Java kao pozitivan primer

Time su svoje sledbenike stavili u nezgodnu situaciju – ako žele da zaštite svoju decu od ospica i rubeole, moraju da prekrše versku odredbu.

Indonezijske vlasti traže rešenje za novonastalu situaciju.

Za razliku od Jave, gde vakcinacija dece iznosi 95 posto, na ostalim područjima Indonezije je, zbog harama i neinformisanosti stanovnika izuzetno niska, a negde iznosi samo sedam posto.