Porast broja posetilaca usledio je posle zaključenja nuklearnog sporazuma u julu 2015. između Teherana i svetskih sila što je omogućilo ukidanje velikog dela sankcija Iranu. Grupa novinara iz Srbije imala je privilegiju da se upozna sa antičkim tajnama nekadašnje Persije, ali i sa realnošću Islamske Republike Iran koja postaje sve uticajnija u regionu Zapadne Azije i Bliskog istoka. Počev od petnaestomilionskog glavnog grada Teherana okruženog 4.000 metara visokim planinama, preko Širaza (sinonim za umetnost), do Persepolisa, poznatog u starom svetu kao „najbogatiji grad pod suncem“, mogli smo da naslutimo nešto od kulture zemlje koja se može pohvaliti tradicijom dugom 2.500 godina.

Moglo bi se reći da je ekspanzija turizma krenula i pre potpisivanja nuklearnog sporazuma, odnosno dolaskom na vlast (2013. godine) umereno konzervativnog predsednika Hasana Rohanija. Iranski zvaničnici imaju plan da ulaganjem 30 milijardi dolara u turističku privredu, do 2025. godine privuku oko 20 miliona turista. Ulazne procedure su pojednostavljene, pa sada samo posetioci iz 11 zemalja nisu podobni za dobijanje viza po dolasku. Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i Francuske su na listi onih koji moraju da nedeljama ranije izvade vizu. To, međutim, nije zaustavilo veliki talas rezervacija američkih turista zainteresovanih za putovanje u Iran. Tur operateri kažu da je potražnja tako velika da užurbano dodaju nove polaske i prodaju ih u rekordnom vremenu. Jer u Iranu se nalaze neki od najstarijih spomenika kulture, među kojima je 19 sa liste svetske baštine UNESCO.

Evropske aviokompanije, poput Britiš ervejza i Lufthanze, obnovile su direktne letove za Iran, a „najezda“ turista nova je šansa za lokalne, ali i inostrane biznismene, da se upuste u nove poslovne poduhvate. To znači otvaranje velikog broja radnih mesta u državi koja ima problem sa visokom stopom nezaposlenosti, naročito mladih koji čine većinu od 80 miliona stanovnika. Administraciji predsednika Rohanija, turizam je i način da amortizuje pad cene nafte zbog koga su drastično pali državni prihodi. Za razliku od nekih zapadnih kompanija, koje oklevaju da ulažu strahujući da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da raskine nuklearni sporazum, međunarodni hotelski lanci brzo dejstvuju kako bi zadovoljili potrebu za većim brojem soba. Francuski Aco je prvi, 2015. godine, otvorio lanac hotela u Iranu, dok će španska Melia otvoriti prvi hotel 2018. Rotona iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planira izgradnju hotela sledeće godine i još tri do 2020. Izi hotelski lanac, sa sedištem u Velikoj Britaniji, u julu je potpisao sporazum za izgradnju objekta sa 500 soba.

Iranskoj turističkoj industriji naruku ide stabilnost države smeštene u haotičnom regionu. Turisti izbegavaju, zbog rata i talasa terorističkih napada, mnoge delove Bliskog Istoka, pre svega Egipat i Tunis. Ništa manje značajan nije ni podatak Svetskog ekonomskog foruma (SEF), da je Iran najjefitnija turistička destinacija u svetu (u konkurenciji 141 države dobio je 66,6 poena). U Indeksu konkurentnosti za putovanja i turizam za 2017. konkurentnost se meri upoređivanjem troškova putovanje do i od odredišta (cene karata, takse, cene benzina…) i onih koji se odnose na cene smeštaja u turustičkim destinacijama (cene usluga u hotelima). Među turistima se izdvajaju mladi bekpekeri iz Evrope i Azije, impresionirani iranskom istorijom i kulturom. Statistika pokazuje da se Iran trenutno nalazi na 15. mestu kada je reč o turističkim atrakcijama.

– Turizam je jedan od načina za upoznavanje kulturnog nasleđa neke zemlje. Iran je, inače, zemlja četiri godišnja doba, a možemo se pohvaliti i velikim brojem drevnih gradova koji su privlačna turistička odredišta. Tu su i turisti koji dolaze iz medicinskih razloga. Zahvaljujući dostignućima u zdravstvstvu Iran je postao medicinsko čvorište. Ljudi iz zemalja regiona dolaze u Iran radi korišćenja zdravstvenih usluga čije su cene veoma povoljne – istakao je u razgovoru sa novinarima iz Srbije Hosein Entezami, pomoćnik ministra kulture i islamskog usmeravanja zadužen za informisanje.

Ukidanje viza dobar potez Vlade Srbije

– Odluka Vlade Srbije da jednostrano ukine vize iranskim državljanima u funkciji je jačanja ekonomske saradnje. To će kratkoročno uticati na povećanje broja iranskih turista. U prilog tome svedoči podatak da je naša ambasada u Teheranu zatrpana upitima iranskih turističkih agencija. Mnoge od njih pregovaraju sa iranskim avio-kompanijama o uspostavljanju više čarter letova za Srbiju. Uz to idu i pregovori o otvaranju direktne avionske linije Beograd-Teheran, zbog povećanog broja odlazaka Iranaca kako u Srbiju, tako i dalje u Evropu – izjavio je za Danas ambasador Srbije u Teheranu, Dragan Todorović.

Raste broj iranskih turista

Prema podacima zvaničnika u Teheranu, više od 3,4 miliona Iranaca putovalo je u inostranstvo u prvih pet meseci iranske kalendarske godine, što je za 20,9 više nego u istom periodu prethodne godine. Iranci su najviše putovali u Tursku, Irak, Ujedinjene Arapske Emirate, Azerbejdžan, Jermeniju, Gruziju, Nemačku i Saudijsku Arabiju. „Iranski turoperateri ubrzano pokušavaju da dovedu turiste iz naše zemlje u Srbiju. Ali, sve ćešće se i njihove kolega iz Srbije obraćaju našoj ambasadi kako bismo im pomogli da dovedu više turista iz Irana“, izjavio je za Danas iranski ambasador u Beogradu Hosein Mola Abdolahi.