Island privremeno obustavlja lov na kitove u ime dobrobiti životinja 1Foto: shutterstock/ Denis Kichatof

Islandska vlada saopštila je danas da obustavlja lov na kitove do kraja avgusta, u ime dobrobiti životinja, takođe nagoveštavajući da se toj kontroverznoj praksi bliži kraj.

„Doneo sam odluku da privremeno prestanemo sa kitolovom“ do 31. avgusta, rekao je ministar za hranu Svandis Svavarsdotir i dodao da se odluka zasniva na zakonu o dobrobiti životinja.

Ministar je dodao da ta aktivnost nema budućnosti ukoliko vlada i nosioci lovačke dozvole ne mogu da garantuju uslove dobrobiti kitova.

Poslednje aktivno lovačko društvo u zemlji, Hvalur, već je najavilo da će ova sezona biti poslednja zbog pada profitabilnosti ribolova.

Sezona lova na kitove na Islandu traje od sredine juna do sredine septembra, ali je malo verovatno da će se aktivnosti nastaviti posle 31. avgusta.

Godišnje kvote dozvoljavaju ubijanje 209 velikih i 217 malih kitova. Ali je ulov poslednjih godina slabiji zbog manje potražnje za mesom kitova.

Prema poslednjih anketama, 51 odsto građana Islanda je protiv lova na kitova, dok je ih pre četiri godine bilo 42 odsto.

Islanđani su protiv lova jer ubijanje kita može da traje nekoliko sati i protivno je islandskom zakonu.

Video snimci koje su vlasti nedavno objavile pokazuju agoniju kitova ulovljenih prošle godine, koja je trajala pet sati.

Island, Norveška i Japan su jedine zemlje koje dozvoljavaju lov na kitove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari