Istočno krilo NATO-a želi jaču podršku Ukrajini 1Foto: Beta/AP/Martin Baumann/TASR

Saveznici u NATO-u treba da imaju za cilj dalje jačanje podrške Ukrajini i njenoj težnji da postane članica Alijanse, saopštili su danas lideri devet zemalja centralne i istočne Evrope.

Lideri neformalne grupe poznate kao Bukureštanska devetorka, nacija istočnog krila NATO-a, razgovarali su danas u Bratislavi o zajedničkom pristupu na samitu NATO koji je zakazan od 11. do 13. jula u Viljnusu.

„Cilj nam je na snažniji, višegodišnji i sveobuhvatniji paket podrške Ukrajini, koji će ojačati njene odbrambene kapacitete. U svetlu agresorskog rata Rusije, nastavićemo podršku da ojačamo kapacitet Ukrajine da se odbrani i da ublaži humanitarnu katastrofu“, saopšteno je na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Lideri su rekli da u Vilnjusu očekuju „političke odnose sa Ukrajinom na novom nivou kao i pokretanje novog političkog puta koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u, kada uslovi to dozvole“.

„Rusija je najveća i direktna pretnja bezbednosti saveznika i moramo da budemo spremni da tako i ostane. Očekujemo da će samit u Viljnusu dodatno ojačati odbrambeni stav NATO-a na istočnom krilu kako bi se odvratila i uskratila svaka prilika za agresiju“, dodaje se u saopštenju.

Bukureštanska devetorka okupila se kao odgovor na rusku aneksiju poluostrva Krim od Ukrajine 2014. Tu grupu čine Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari