kineska ambasada u holandijiFoto: EPA-EFE/BART MAAT

Holandska vlada pokrenula je istragu o navodima medija da Kina vodi nelegalne policijske stanice u Holandiji koje koristi za zastrašivanje i nadziranje kineskih državljana u toj zemlji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Holandski mediji izvestili su ove nedelje da su kancelarije u Amsterdamu i Roterdamu uspostavljene za pomaganje kineskim državljanima u administrativnim poslovima, kao što je pribavljanje dokumenata, takođe korišćene za praćenje i uznemiravanje kritičara vlasti u Pekingu, ukazuje Fajnenšel tajms.

Portparolka holandskog Ministarstva spoljnih poslova Maksim Hovenkamp rekla je da je ministarstvo pokrenulo istragu o tim centrima i da će po prikupljanju dodatnih informacija preduzeti adekvatnu meru.

„Ono što je tačno jeste da nas kineska vlada diplomatskim kanalima nikada nije obavestila o tim centrima, tako da ih to u startu čini nelegalnim“, rekla je Hovenkamp.

Spor oko kineskih policijskih kancelarija usledio je, kako ističe britanski list, u jeku sve zategnutijih odnosa Pekinga i evropskih zemalja.

U nedavnom dokumentu koji je spoljna služba Evropske unije pripremila za članice sugeriše se da treba da pooštre svoj stav prema Kini i da na tu zemlju gledaju kao na konkurenta s ograničenim oblastima za potencijalnu saradnju.

Holandski mediji, televizija RTL i platforma za istraživačko novinarstvo Follow the Money, izneli su priču kineskog disidenta Vang Đingjua koji je rekao da ga progoni kineska policija u Holandiji, navodi BBC.

Vang je holandskim novinarima rekao da je ranije ove godine primio telefonski poziv od nekoga ko je tvrdio da je iz jedne od takozvanih kineskih „servisnih stanica“.

Tokom razgovora je, prema njegovim rečima, pozvan da se vrati u Kinu da „reši svoje probleme“ uz upozorenje da „razmišlja o svojim roditeljima“. Vang kaže da je posle toga trpeo sistematsku kampanju uznemiravanja i zastrašivanja, koju su, kako veruje, organizovali agenti kineske vlade.

Slučaj u Holandiji je pokrenut izveštajem španske nevladine organizacije Safeguard Defenders pod nazivom „Kineska transnacionalna policija podivljala“ u kojem se navodi da su biroi za javnu bezbednost iz dve kineske provincije osnovali 54 „policijska servisna centra“ u 21 zemlji na pet kontinenata.

U Kini je 2. septembra usvojen zakon protiv telekomunikacionih i internet prevara kojim se tvrdi eksteritorijalna nadležnost nad svim kineskim državljanima širom sveta osumnjičenim za takve prevare, ukazuje BBC, uz ocenu da u teoriji novi zakon, zajedno s kineskim policijskim jedinicama u inostranstvu, kineskim disidentima ne ostavlja prostor da se sakriju.

Kina je odbacila optužbe da vodi „nelegalne“ policijske stanice u inostranstvu za koje organizacija za ljudska prava kaže da se koriste za pronalaženje osumnjičenih za kriminal, navodeći da one samo pomažu kineskim građanima u pitanjima poput obnavljanja vozačkih dozvola, navodi Blumberg.

„To su u stvari kineski servisni centri u inostranstvu“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za medije 26. oktobra, dodajući da pomažu ljudima koji, na primer, ne mogu da se vrate kući zbog kovid-19.

Međutim, ukazuje Blumberg, nije jasno zašto rutinske usluge građanima ne mogu obaviti postojeći konzulati ili ambasade koji su obično zaduženi za takva pitanja.

Izveštaj holandskih medija nadovezuje se na sve više dokaza da kineska vlada pokreće operacije u inostranstvu kako bi zastrašila i nadgledala kineske državljane, piše Njujork tajms, ukazujući da su kanadske vlasti saopštile 26. oktobra da istražuju slične kineske operacije u Kanadi.

„Ovo je zaista deo sve veće transnacionalne kampanje za uspostavljanje režima političkog terora kakav postoji u Kini širom sveta“, rekla je Lora Hart, direktorka u organizaciji Safeguard Defenders, čiji je izveštaj prošlog meseca o kineskim policijskim stanicama u Holandiji podstakao istragu holandskih medija.

Ta organizacija navodi da su kineske policijske agencije uspostavile desetine kancelarija širom sveta, uključujući u Njujorku, Parizu, Londonu, Madridu i Torontu.

Te kineske „servisne stanice“ imaju dvostruki cilj da pomognu kineskoj dijaspori u inostranstvu u administrativnim poslovima ali i da „odlučno suzbijaju sve vrsta ilegalnih i kriminalnih aktivnosti povezanih s Kinezima u inostranstvu“, navodi se u saopštenju komisije za političke i pravne poslove kineske vlade koja nadgleda policiju.

Međutim, ukazuje Njujork tajms, Bečka konvencija, koji su potpisale i Kina i Holandija, kaže da administrativna pitanja treba da rešavaju konzulati.

Nevladina organizacija Safeguard Defenders je opisala širu kampanju kineskih vlasti u borbi protiv, kako navode, telekomunikacionih i internet prevara pritiskajući kineske građane u inostranstvu da se vrate kući kako bi bili krivično gonjeni.

Kineski državni mediji izvestili su da je od aprila 2021. do jula ove godine 230.000 državljana bilo ubeđeno da se vrati kako bi se suočili sa krivičnim postupcima. Organizacije za ljudska prava, s druge strane, navode da „ubeđivanje za povratak“ uključuje direktno pristupanje ljudima ili njihovim porodicama u Kini, a da navodna krivična dela mogu uključivati političko neslaganje.

Holandski mediji objavili su da su u stanici u Amsterdamu radila dva bivša policajca iz grada Lišui, Kingtian snaga, dok je centrom u Roterdamu, koji se nalazi u stanu, upravljao bivši pripadnik kineske vojske iz provincije Fudžou.

Oba regiona se nalaze na istoku Kine, odakle u Holandiju dolaze mnogi kineski državljani.

Gardijan ukazuje da su ranije ovog meseca prodemokratskog demonstranta iz Hongkonga koji je protestovao ispred kineskog konzulata u Mančesteru, prebili ljudi koji su izašli iz konzulata. Demonstrantu je posle bilo potrebno bolničko lečenje što je pokrenulo pozive britanskoj vladi da oštro reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari