Istraga oko Donalda Trampa: Američki sud otpečatio spisak zaplenjenog materijala iz Mar-a-Laga 1Foto: EPA-EFE/Erin Schaff

Američki sud je objavio detaljan popis materijala koji je prošlog meseca zaplenio FBI iz kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, javlja BBC.

 

Trampova istraga: Američki sud otpečatio spisak zaplenjenog materijala iz Mar-a-Laga

Prema dokumentaciji, agenti su uzeli 33 kutije dokumenata, uključujući desetine praznih fascikli označenih kao poverljive.

Takođe otkriveno je da je pronađeno nekoliko dokumenata označenih kao tajna i strogo poverljivo u Trampovoj kancelariji.

Tramp, protiv koga se vodi istraga zbog njegovog rukovanja poverljivim dokumentima, poriče optužbe.

Među predmetima pronađenim nakon pretragre u okviru istrage u predmetu Mar-a-Laga od 8. avgusta bila su tri dokumenta označena kao poverljiva, 17 dokumenata sa oznakom tajne, sedam dokumenata sa oznakom strogo poverljivo, 43 prazne fascikle sa banerima na kojima piše „poverljivo“, 28 praznih fascikli sa natpisom „Vratiti sekretaru štaba/vojnom pomoćniku“

Po napuštanju dužnosti, američki predsednici moraju da prenesu sva svoja dokumenta i mejlove u Nacionalnu arhivu.

Ministarstvo pravde ispituje da li je Tramp nepropisno rukovao dokumentima tako što ih je odneo iz Bele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Tužioci navode da Tramp i njegovi advokati nisu dobrovoljno dali relevantne dokumente i da su „verovatno sakrili ili uklonili“ zapise u sklopu pokušaja da opstruiraju istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.