Istrage protiv 5.000 kriminalnih grupa u Evropi koje zarađuju 110 milijardi evra 1Foto: Bojan Cvejić

Posle neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, ona je na konferenciji za novinare rekla da im se uspeva zamrznuti samo jedan odsto prihoda i najavila donošenje plana za oduzimanje nezakonito stečenog novca, prenela je agencija Hina.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji je predsedavao sastankom, rekao je da građani s pravom očekuju od vlada da zaštite njihovu sigurnost.

Evropski ministri razgovarali su o borbi protiv organizovanog krmininala, terorizma, trgovine ljudima, zaštiti dece na internet, ali i migracijama i suzbijanju mreže krijumčara ljudima.

Neformalni sastanak u Zagrebu su održali ministri pravde, a komesar EK za pravosuđe Didier Reynders najavio je da u februaru kreću razgovori o prvom izveštaju o vladavini prava u EU koje će poslužiti za slanje preporuka i stvaranje političkog pritiska na evropske države koje nemaju nezavisno pravosuđe.

„Hteli bismo da se prvi godišnji izveštaj o vladavini prava stavi na sto tokom nemačkog predsedavanja“, rekao je Reynders, prenela je Hina.

Nemačka će od Hrvatske preuzeti predsedavanje EU 1. jula ove godine.