Italija: Đorđa Meloni zvanično zatražila mandat da formira vladu 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Predsednica Braće Italije Đorđa Meloni, čija stranka ima neofašističke korene, izjavila je danas u Rimu da je sa saveznicima sa desnice zatražila od italijanskog predsednika Serđa Matarele da joj poveri mandat za formiranje vlade, prve krajnje desne u Italiji od kraja Drugog svetskog rata.

Meloni je sa desničarskim saveznicima, liderom Lige Mateom Salvinijem i predsednikom stranke Napred Italija Silviom Berluskonijem, bivšim premijerom, oko 10 minuta bila na sastanku sa Matarelom u predsedničkoj palati Kvirinal.

Posle sastanka Meloni je rekla novinarima da je desna koalicija jednoglasno ukazala Matareli da ona zaslužuje mandat za sastav nove vlade.

„Istakli smo (Matareli) da bi ja trebalo da dobijem mandat da formiram novu vladu. Spremni smo i želimo da se stvari razvijaju u najkraćem mogućem roku“, kazala je Meloni.

Berluskoni i Salvini, koji su ćutali tokom kratkog obraćanja Đorđe Meloni novinarima, dugogodišnji su poštovaoci ruskog lidera Vladimira Putina. Meloni, sa druge strane, snažno podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj invaziji, što bi moglo da utiče na stabilnost vladajuće koalicije.

Zvaničnik Matarelinog kabineta nagovestio je da bi odluka šefa države o dodeli mandata Đorđi Meloni mogla da bude objavljena kasnije.

Ako 45-godišnja Meloni uspe da oformi vladu, postaće prva premijerka Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.