Italija otvorila humanitarni koridor za 300 avganistanskih izbeglica   1Migranti, Italija, ilustracija Foto: Pixabay/Geralt

Prvi od oko 300 avganistanskih izbeglica stigli su danas u Rim preko humanitarnog koridora koji su organizovali italijanska vlada i civilno društvo, humanitarne i medjunarodne organizacije, saopštilo je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Cilj humanitarnog koridora je da se da dodatnim izbeglicama i progonjenim Avganistancima mogućnost da imaju dostojanstvenu i bezbednu budućnost posle američkog povlačenja iz Avganistana u avgustu prošle godine i preuzimanja vlasti talibana, navelo je ministarstvo.

Hiljade avganistanskih građana evakuisano je posle pada Kabula, ali mnogi koji su rizikovali odmazdu talibana ostavljeni su u zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da će za koridor kojim se predviđa prebacivanje 1.200 izbeglica iz Irana i Pakistana i drugih susednih zemalja davati prednost ženama i deci.

Prvih devet avganistanskih izbeglica stiglo je na letu iz Teherana. Još 200 treba da stignu iz Islamabada u sredu, a treća grupa stiže iz Teherana u četvrtak.

Istovremeno broj avganistanskih izbeglica koji idu krijumčarskim rutama raste, tako da je njih oko 3.280 stiglo u Italiju morem do sada ove godine, prema UN agenciji za izbeglice.

Međunarodna organizacija za migracije je saopštila da su Avganistanci najbrojniji medju izbeglicama koji se usude da krenu opasnom rutom preko Sredozemlja do evropskih obala, do prošlog petka stigao je 8.121.

Obe organizacije uključene su u organizovanje prebacivanja izbeglica preko koridora, zajedno sa italijanskim ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i humanitarnim organizacijama među kojima su Karitas i Zajednica Sveti Eđidio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.